Отново умуват над форматите на първенствата в "А" и "Б" група

Всичко ще е ясно на 8-и юни

Между 23 и 25 май, в хотел "Бест Уестърн Eкспо“ в София, се провежда втория кръг от срещи между работната група от Българския футболен съюз, холандската фирма “Hypercube“ (консултант по проекта) и заинтересованите страни за оптимизация на структурата в първенството на „А“ група.

Освен представители на професионалните футболни клубове, в срещите ще вземат известни футболисти от миналото, както и представители на треньорската професия и професионалните футболисти. Както и в първия кръг от срещи, участие в дискусията ще вземат представители на Министерството на младежта и спорта, представители на медиите и евентуални спонсори.

Планирана е дискусия и анализ на събраните данни, попълнените въпросници и мненията на заинтересованите страни. Също така предстои да бъдат обсъдени и евентуалните алтернативни формати на шампионата, информират от БФС.

Все още не е ясно и бъдещето на "Б" група, от което се интересуват всички фенове на плевенския футбол. Във връзка с изваждането на Литекс (Ловеч) от елита, в края на сезона Литекс II изпада в Северозападна "В" АФГ независимо от крайното си класиране. Поради това отборът, заел 13-то място, не изпада. Това твърди сайтът bulgarian-football.com.

Към момента на 14-то място в класирането на "Б" група е Добруджа с 31 точки. Тимът няма шанс да изпревари съставите пред себе си след последния кръг, и със сигурност изпада, така че според настоящата ситуация Спартак си подсигурява оставането в "Б" група. Плевенчани са на 13-та позиция в първенството с 35 точки. Нефтохимик е със същия актив, но има предимство в директните двубои.

В последния кръг Нефтохимик приема Банско, a Спартак посреща осигурилия си промоция в "А" група състав на Дунав. Срещите са на 28 май.

Финалната среща по проекта за увеличаване на броя на отборите в елитната група ще се състои на 7-и юни, когато всички отбори с лиценз за "А" група и за "Б" група ще гласуват за три предложени формата на първенството. Ден по-късно, на 8-и юни, изпълнителният комитет ще утвърди форматите на първенствата в "А" група и в "Б" група.