Oткрихa обучение за бенефициенти от Северозападния район

Участват представители на областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч

Кметът Огнян Ценков откри обучение за бенефициенти от Северозападния район. Обучението е на тема „Електронно кандидатстване и електронно отчитане чрез ИСУН 2020” (Информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България). Събитието се организира от Дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет, със съдействието на Областен информационен център - Видин. То е първо от поредица обучения в плановите райони. В него се включиха около 60 души, като са поканени всички групи потенциални бенефициенти от Северозападния район (областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч). Това съобщиха от пресцентъра на Община Видин

Кметът на общината Огнян Ценков изрази своето удовлетворение от факта, че нашият град е домакин на обучението. „Убеден съм, че изборът на Дирекция "Централно координационно звено“ Видин да е първият град в страната, където да се проведе този тип обучение, е израз на доверие и говори за успешно изградено партньорство между местната и централна власт. Това показва още, че бенефициентите от нашата община и област активно използват Информационната система за управление и наблюдение и затова се нуждаят от допълнителни пояснения, за да е още по-ефективна работата им със системата“ – каза той при откриване на събитието. Ценков отбеляза, че Община Видин като бенефициент, който активно използва Системата, й дава висока оценка. Факт е, че ИСУН функционира повече от ефективно. Тя има над 16 000 потребители, като чрез нея в национален мащаб вече са подадени над 7 600 проектни предложения.

«Информационната система за управление и наблюдение е навременният отговор на българското правителство и управляващите органи на Оперативните програми на исканията на бенефициентите за лесен, бърз и надежден достъп до онлайн кандидатстване с проекти“ – заяви в заключение видинскиsт кмет и пожела успех на днешното обучение. Той благодари и на екипа на Областен информационен център – Видин за организираното домакинство. Лектори на обучението са Георги Стратиев и Станислава Бабалова-Димитрова от Дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет. Във Видин се дава начало на поредица от обучения в шестте планови района в страната (по едно обучение във всеки район в периода 25 май-1 юни 2016 г.) Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН 2020) е предназначена да събира и обработва данни за всички оперативни програми от новия програмен период 2014 - 2020 г. Тя позволява проследимост по всяка оперативна програма, процедура и договор за предоставяне на финансова помощ. Попълването на данните в нея се извършва пряко от потребителите на адрес: https://eumis2020.government.bg/.