Спартак ще трепери до последно за мястото си в "Б" група

Кръг преди края на футболното първенство настроенията в плевенския тим са смесени

Кръг преди края на футболното първенство на "Б" група настроенията в плевенския Спартак са смесени. Миналата събота селекцията на старши треньора Диян Дончев взе точка след 1:1 във възловия мач в Добрич и „помогна“ на Добруджа да изпадне в аматьорския футбол. Плевенският тим е само позиция по-напред – 13-и в класирането и с 4 точки повече. Тези показатели обаче не успокояват никой в Спартак. Ситуацията с изваждането на Литекс от "А" група дава надежди, на плевенския клуб, че ще запази мястото си в "Б" група за сметка на втория състав на Ловеч, информира sportal.bg. Допълнително напрежение внася и неяснотата около новия формат на "А" група. Според спонсора на Спартак /Плевен/ - Иван Динов обсъжданите промени няма как да засегнат само елитната група.

"Категорично подчертавам, че не желая да натрапвам моето виждане по въпроса. Логично разсъждение гласи, че предстоящия рестарт не може да се извърши само в А група, защото тя е свързана с Б група. Да вземем за пример само последните отбори във втория ешелон: Септември /Симитли/ разполага с модерна база и финансова обезпеченост, Локомотив /Мездра/ с модерна база, в лицето на Община Добрич – Добруджа има мощен спонсор, Община Плевен и аз пък сме обезпечили финансово Спартак. Ще е срамно, особено за ФК с богати традиции като Спартак /Плевен/ и Добруджа /Добрич/ да играят в аматьорския футбол“, коментира Динов пред спортното издание.

Според него компромисите около новия формат на "А" група и неяснотата около Литекс вкарват Спартак /Плевен/ в ролята на ощетен, но отборът ще продължи да разчита само на спортно-техническите си достойнства.

"Оставането ни в "Б" група ще внесе нужното спокойствие за усилена работа и надграждане в клуба през следващия сезон“, отбелязва финансовият благодетел на плевенския Спартак.

5 отбора в шах за оцеляването си

Кръг преди края 5 отбора са в шах за оцеляването си в "Б" група. Това са Спартак, Нефтохимик, Верея Стара За­гора, Пирин /Разлог/ и Ботев /Гълъбово/, които са събрани в три точки. Причината е, че заради изваждането на Ли­текс от "А" група в началото на годината вторият им тим, който е пети във втория еше­лон, трябва да изпадне авто­матично във В група и реално 13-ото място да се окаже спа­сително.

Съществува обаче вариант, при който с новите формати на елита и втория ешелон оранжевите да останат в "Б" група и така 13-ата позиция да се окаже фатална. Има опция четири от петте тима да завършат с равен брой точки -38, и така да се прави отделно класиране помежду им, за да се види кой ще оцелее, пише "Тема спорт".