Спасители от Плевен се включват в акция за изваждането на водолаз, изчезнал в пещера

Изчезнал е в подводна пещера край котленското село Кипилово

Пещерни спасители от Плевен и София, сред които има водолази, пътуват към котленското село Кипилово, съобщиха за Радио „Фокус”-Сливен от „Пещерно спасяване”. Там в късните следобедни часове вчера водолаз от Варна изчезна при проникване в пещера. Очаква се началникът на Полицията да пристигне на мястото на инцидента и да координира по-нататъшните действия, уточняват от „Пещерно спасяване”. Подводната пещера е дълбока около 150 метра и има въздушен джоб. Специалистите се надяват да открият мъжа там.

Полицията е забранила влизане до пристигане на спасителния екип. В сряда следобед екип от водолази от Варна прави опит за влизане в пещера „Големия извор“, в местността Боаза на 3 км от Кипилово. Един от тях е влязъл, като по време на гмуркането нивото на водата се покачило. От този момент водолазът е в неизвестност. Сигнал за инцидента е подаден към телефон 112 около 17:00 часа следобед на 25 май. Късно вечерта е уведомено и ръководството на „Пещерно спасяване”. Започва процедура по организиране на акция.

Днес сутринта регионалния началник на Пещерно спасяване Трифон Даалиев е посетил мястото на инцидента. Водата в района е много след последно навалелите дъждове. Само за последното денонощие, според местните жители, водата се е покачила с няколко метра.