33 жилищни сгради в Плевен в процедури по Националната програма за саниране

Точен срок за това кога ще стартира самото саниране на отделните блокове е трудно да се каже

За 14 жилищни сгради в Плевен в момента вървят процедури по отваряне и разглеждане на офертите с предмет проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Обществените поръчки са две - всяка за по 7 сгради. За други 13 сгради в Плевен се провежда предния етап на обществена поръчка – техническо и енергийно обследване. В последствие и за тях ще бъде проведена обществена поръчка за проектиране и изпълнение на строително – монтажни работи. Одобрени за саниране по националната програма в Плевен има за още 6 сгради, за които предстои обявяване на обществени процедури.

Това информира председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев във връзка с постъпило запитване за хода на Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в Плевен.

Питане по темата бе част и от дневния ред на редовната сесия на местния парламент на 26 май и бе отправено от общинския съветник Диана Данова.

Първите договори за енергийно обследване по Програмата за Плевен бяха подписани официално на 25 август 2015 година в зала „Плевен“, припомни Митев и обобщи, че на този етап на практика за Плевен общо 33 са жилищните сгради, отговарящи на условията и включени в Националната програма са саниране. Точен срок за това кога ще стартира самото саниране на отделните блокове е трудно да се каже, защото посочването на такъв е свързано с продължителността на разглеждане на офертите и евентуалните обжалвания, коментира Мартин Митев.

Община Плевен осигурява административното провеждане на процедурите по Програмата, а финансирането по нея е в правомощията на Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и Българската банка за развитие, информират от пресцентъра на ОбС-Плевен.