Плевен ще кандидатства за закупуването на два хибридни автомобила

Инвестиционното намерение е продиктувано от направена оценка на статуса на наличния автопарк на общината

Общински съвет - Плевен подкрепи предложение за осигуряване на съфинансиране по Проект за закупуване на два хибридни електрически превозни средства (ХЕПС) по пилотна схема за насърчаване използването на електромобили по Инвестиционна програма за климата на Националния доверителен екофонд. Tова информират от пресцентъра на ОбС - Плевен.

Инвестиционното намерение е продиктувано от направена оценка на статуса на наличния автопарк на Община Плевен, който към настоящия момент се оказва силно амортизиран - физически и морално остарял и генериращ съществени разходи за поддръжка на превозните средства в изправно техническо състояние, се посочва в предложението. Изтъква се и това, че електромобилите имат значителните ползи за околната среда, както и икономически такива. При 20 000 км годишен пробег разходите за зареждане на един електромобил са около 720 лв., а за същия годишен пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв. – повече от четири пъти. Един конвенционален автомобил има значителни разходи за масла и друга поддръжка всяка година – близо 1000 лева за среден пробег от 20 000 км. Тези разходи при електромобила са равни на 0 лева. Всичко това прави електромобила около 6 пъти по-икономичен в дългосрочен план. Електромобилите са и значително по-практични и лесни за управление, особено в натоварена градска среда. Те осигуряват тихо придвижване, с което драстично спомагат за намаляването на шума.

На тези основания Общински съвет – Плевен гласува Общината да кандидатства за външно частично финансиране с Проект за закупуване на два броя хибридни електрически превозни средства (ХЕПС) по Инвестиционна програма за климата; Пилотна схема за насърчаване използването на електромобили на Национален доверителен екофонд. Осигуреното съфинансиране на инвестиционното намерение е в размер до 80 000 лева.