Цецка Цачева: Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности

Той завинаги обвърза думата власт с народовластие, заяви председателят на Народното събрание

Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности и завинаги обвърза думата власт с народовластие. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на тържествената заря-проверка във Враца по повод 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и в памет на загиналите за свободата на България.

Всяка година се изправяме мълчаливо пред един исторически връх, за да си припомним, че този връх е обител, в която живее духът на Христо Ботев, отбеляза в словото си Цецка Цачева. Тя допълни, че преди 140 години Христо Ботев и неговите четници слизат на козлодуйския бряг, целуват родната земя и поемат по страшния и славен път, който е пътят към тяхното безсмъртие. Саможертвата и подвига на поета и неговите четници заявяват на света, че земята българска е жива, а на следващите поколения завещаха да обичат тази земя с най-чистата любов, добави председателят на Народното събрание. И ако Левски е другото име на българския морал и на националното ни самочувствие, Ботев е сърцето българско, подчерта още Цецка Цачева. Той пое "онемялата българска земя от дедите ни, за да й вдъхне глас и този глас заживя в душата на българина, отреди му място в света и историята", допълни тя. По думите й Ботев е безусловен нравствен коректив и ориентир, който завинаги ни е сродил с общността на свободните хора. Вярата на Ботев в просветения разум ще я пазим завинаги в сърцата си, защото само просветеният разум води към прогрес и единение, към силна държава – дело на обединени хора, заяви още председателят на Народното събрание.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха народни представители, ръководители на политически партии и организации, областният управител на Враца Малина Николова, Траянополският епископ Киприян, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегациите на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Франция, Украйна, Словакия и Румъния.

В тържествената митинг-проверка пред 12-метровия паметник на Ботев участваха представителни роти от военния гарнизон във Враца, както ученически и студентски отряди. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие рапорта на командващия зарята и поздрави войниците, учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред паметника на Ботев във Враца бяха положени венци на признателност.