Плевенчани отдадоха почит към паметта на Христо Ботев

Точно в 12 часа сирените в цялата страна зазвучаха за две минути

Плевенчани отдадоха почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна зазвучаха за две минути. Пешеходците по централните улици склониха глава и застанаха на място в знак на уважение.

Малко преди това се състоя тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард, в който се включиха граждани, представители на местните институтции, военнослужещи от военни формирования 22160, 38220, 42800 – Плевен. Ритуалът започна с панихида, отслужена от плевенски свещеници, след което бяха поднесени венци и цветя.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.