Светослав Бърканичков пред Plevenutre.bg - за Белите орли и хаоса в българския футбол

"Един ден може да вдигна и шампионска титла в "А" група като треньор", сподели наставникът на плевенския тим

Възроденият отбор на Белите орли вдигна шампионската купа в А ОФГ - Плевен след страхотен сезон и спечели промоция за Северозападната "В" група. Настъпилият хаос в родния футбол в момента обаче е на преден план и все още няма никаква яснота около бъдещето на форматите в първенствата. За всичко това, а и не само, разговаряме с наставника на Белите орли Светослав Бърканичков.

Отборът ти триумфира с Купата на А ОФГ - Плевен и спечели промоция за Северозападната "В" група. На какво се дължи отличния сезон, който направихте, според теб? С какво бяхте по-добри от останалите?

Успехът ни се дължи на това, че макар и за малкото време, което имах, събрах много стойностни играчи. Футболисти, които се отнесоха много сериозно, както в тренировъчния процес, така и по време на мачовете. Бяхме много добър колектив с отлична дисциплина, за което им благодаря. Също така беше ни предоставена отлична обстановка. Тренирахме редовно, екипировка - всичко от-до. Имахме абсолютно всичко необходимо, за да се готвим спокойно. И това е благодарение на нашия президент Здравко Георгиев..

Бил си шампион на България с Левски и Локо (Пд). Какво е чувството отново да си шампион, макар и на аматьорско ниво?

Да, шампион съм два пъти - с Левски и Локо (Пловдив), но като футболист. А сега е съвсем друго като треньор. За мен всяко едно предизвикателство, титла, си е успех, независимо на какво ниво е. Положителните емоции са налице. Имам намерения да се занимавам с треньорска дейност. Ммисля, че ми се отдава. Така че един ден може да вдигна и шампионска титла в "А" група в ролята си на треньор.

Можеш ли да направиш някаква генерална оценка за състоянието на футбола в Окръжните групи?

Мога да кажа, че има все още какво да се желае, но не от отборите, а от БФС. Няма нормални условия да протече даден мач. На повечето стадиони няма съблекални, терените са под всякаква критика с малки изключения... Иначе има добри отбори и хора, на които наистина им се занимава с футбол и дават всичко за него. Само може да им се благодари за това.

Продължаваш и да риташ, в момента за Ювентус (Малчика). Как стоят нещата в тази насока, смяташ ли да продължиш с изявите на терена?

Да, все още се състезавам и не мисля да прекратявам. Играя за Ювентус (Малчика) във "В" северозападна група. На 42 години съм, но се чувствам отлично, така че мисля да поиграя още някоя друга годинка.

Как ти се вижда случващото се в БГ футбола - проекта "Висша лига", изваждането на ЦСКА, Локо (Сф) и Литекс...

Честно да ти кажа, все още от БФС не знаят, камо ли ние. В момента футболът е пълен хаос в България. Нищо все още не е ясно и не се знае кога ще стане... Всички първенства завършиха, а още не е ясно кой влиза в по-горна група и кои отбори са отпадащите. Говоря и за професионалния футбол и за аматьорския. Това само в България може да се случи... Оттук тръгват нещата и после искаме да имаме футбол, няма как да стане за съжаление.

Мнението ти за ситуацията в националния тим и има ли отборът шанс за нещо в следващите квалификации?

Националният отбор има бъдеще. Млад отбор сме, има талантливи футболисти, които имат доста качества. Треньорът също е отличен, само трябва търпение както към футболисти, така и към Петев. Да работят спокойно, за да може да се извлече максимума. За съжаление в България не може да се чака, ние сме по бързите пари и резултати, няма как да стане... Един отбор се гради с години и резултатите ще дойдат.

Наскоро бе в Англия на мач на любимия ти Саутхемптън. Как ти се стори обстановката там в сравнение със случващото се по българските терени.

Да, ходих на мач в Англия. В Бирмингам наблюдавах местния отбор Астън вила срещу Саутхямптън. Няма място за сравнение. Астън вила беше отпаднал от Висшата лига и въпреки това на стадиона имаше 30 хиляди зрители. Невероятна атмосфера... Жалко е по нашите стадиони да има по две шепи хора...

Имаш ли фаворит на предстоящото Европейско първенство?

Моите фаворити са и моите любими отбори в Европа. Това са Англия и Швеция, така че се надявам да е някой от тях. Иначе фаворити са обичайните заподозряни - Франция, Германия, Испания.

Има ли яснота около бъдещето на Белите орли, плановете за предстоящата почивка, лятна подготовка?

Не се знае накъде ще сме, както и много други отбори - всичко това заради случващото се в БГ футбола. До седмица ще е ясно, за да мога да си направя сметка за подготвителния период, за селекция, ако отборът играе във "В" група. Моето желание е да играем там. Надявам се, че това ще се случи.