В ДФСГ "Интелект" отбелязаха световната година на варивата

Учениците дегустираха различни видове рецепти с варива

2016-та беше обявена специално за година на бобовите растения от 68-мата Генерална асамблея на ООН. Акцентът е поставен върху варивата, за да се насочи общественото внимание към високата хранителна стойност, която имат тези култури, както и да се обърне внимание на устойчивия начин за производство на храна, обезпечаване на хранителната сигурност. Населението на планетата расте с главоломна бързина, а милиони хора си лягат гладни. Бобовите растения наистина предлагат добри възможности за справяне с глада и доставяне на ценни за човешкия организъм елементи.

На 2 юни 2016г в ДФСГ "Интелект" отбелязаха световната година на варивата. Ученици от 9а, 9г и 10г клас, съвместно с участниците в проект "Зелена икономика”, представиха информационни табла на български и немски език с видовете варива и тяхната хранителна стойност. Варива като леща, грах, боб, елда, булгур, и нахут са отличен източник на растителен протеин и ценни аминокиселини и са важна част от разнообразното и здравословно хранене.

Учениците дегустираха различни видове рецепти с варива, приготвени и представени от техни съученици. Участниците в проект "Зелена икономика” пък представиха кулинарни книжки на немски и български език.

"Това беше своеобразен празник на варивата! Информирането за качествата на варивата и стимулирането на интереса към тях може да повиши консумацията", отбелязват от плевенската гимназия.