Читател алармира: Убих две змии в двора си!

Зачестяват сигналите за влечуги в градските зони

Зачестяват сигналите за змии в Плевен. Още един наш читател ни информира за среща с две влечуги през днешния ден.

"Днес убих две змии в двора си, над ортпедията се намира къщата. Да знаят хората, че може би наистина има бум на змии. Да внимават, най-вече с децата", пише ни Николай Георгиев.

Затоплянето на времето и честите валежи са причината за активизирането на влечугите в цялата страна през последните седмици. Специалисти съветват хората, които обитават къщи, да не оставят врати и прозорци на приземните етажи отворени през лятото, тъй като рискът някоя змия да се вмъкне не е никак малък. Препоръчително е редовно да се косят зелените площи.

Херпетолог: Няма змия в света, която първа да нападне

"Няма как да се получи бум на популацията на змиите, защото непрекъснато им се отнема територия", обясни Андрей Стоянов, който е херпетолог. "Змиите са глухи за звуците, които са предават по въздуха, те усещат вибрациите по повърхността. Те чуват от голямо разстояние вибрациите и бягат. В този период от годината са най-невнимателни и затова се виждат. Няма змия в света, която първа да нападне, това е 100% правило, те винаги бягат, трябва да са притиснати в ъгъла и да нямат друг изход, за да ухапят", каза Стоянов в ефира на Канал 3.