На 99% са ясни тимовете във Втора лига, Спартак е сред тях

Ще има и ЦСКА 2

На 99% са ясни тимовете във Втора лига, а Спартак (Плевен) е сред тях. Както вече писахме, в състава на преименуваната "Б" група за новия сезон влизат деветте тима, запа­зили място в нея след сезон 2015/16, както и спечелили­те си промоция състави на Несебър, Черно­морец (Балчик) и Етър (Велико Търново). Очакванията са Литекс 2 вече да е ЦСКА 2, но това ще бъде решено следващата седмица.

Припомняме, че Верея (Стара Загора), Нефтохимик (Бургас), Локо (ГО) и Дунав (Русе) ще играят в Първа лига и така се отварят "дупки". Любопитна подробност е, че за попълването им от футболния съюз са отправили покани до някои членове на "В" групите. Става дума за тимовете, заели вторите места там. Това са Ботев (Враца), Калиак­ра (Каварна), Ви­тоша (Бистрица) и Розо­ва долина (Казанлък).

Дискутират правилото за участие на млади играчи във "Втора професионална лига"

Форматът на "Втора професионална лига" се запазва в същия вид с 16 участника, които играят 30 мача всеки срещу всеки на разменени гостувания. Първият в класирането получава директно право за участие в "Първа професионална лига" през следващия сезон, вторият и третият играят баражи с определените в пресявките отбори от елита. Последните 4 отбора във "Втора лига" отстъпват своето място на четирите шампиона от "Трета лига".

Правилото за участие на млади играчи във "Втора професионална лига" също ще бъде обсъдено и решено от Изпълнителния комитет на БФС, но решението, до което достигнаха клубовете, е за задължителни двама играчи до 21 год. по 45 мин. минимум на терена.

Новите формати и всички промени в Първа и Втора професионални лиги ще бъдат предложени за одобрение от страна на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Възложено е и изготвянето на Проект за Наредба за първенствата и турнирите в Първа и Втора лига, както и в аматьорските групи на БФС за сезон 2016/2017.