ГДИН: Част от излъчените кадри са стари и има присъди във връзка с тях

Правосъдният министър сезира прокуратурата

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева веднага сезира прокуратурата след кадрите на насилие от затвора Белене, които излъчи Би Ти Ви в предаването „Тази сутрин“ и същевременно незабавно разпореди проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията.

По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) част от кадрите, които бяха показани в предаването, са от 2013 г. Още тогава във връзка с тях, директорът на затвора е подал сигнал до Районната прокуратура в Левски. Незабавно е образувано досъдебно производство и наказателно дело, а Районният съд в Левски вече е постановил осъдителна присъда по случая. Лишеният от свобода Д. М. е осъден на 4 г. лишаване от свобода затова, че на 30 септември 2013 г. в затвора-Белене в 3 килия на VІ-ти отряд извършил полови сношения и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол. К. Х., в съучастие като съизвършител с И. И. Е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор. И. И., в съучастие като съизвършител с К. Х., е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор.

По представена докладна записка от началника на затвора – гр. Белене за периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

10 от тях са регистрирани в „Регистъра за травматични увреждания на лишените от свобода и задържаните под стража“ към Медицинския център в затвора – гр. Белене. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури - Окръжна прокуратура гр. Плевен, Районна прокуратура гр. Левски и ГДИН.