Разследват смърт на пандизчия зад решетките в Белене

Гл. комисар Гергана Георгиева отказа да обяви как и кога е назначен за директор на затвора в Белене Павлин Камбуров

Надзирателите си вършат работата. Това обяви в предаването "Тази сутрин" шефът на дирекция "Изпълнение на наказанията" Гергана Георгиева по повод разследването на Би Ти Ви и разкритията за насилие, наркотици и телефони в затвора в Белене.

"Как да не си вършат работата, не поставяте правилно нещата – има 92 дисциплинарни производства – дисциплинарни наказания – за употреба на наркотици. Как да не си вършат работата, хората си вършат работата”, обяви Георгиева. Тя уточни, че е на поста от месец и добави, че работи по въпроса с условията в затворите. "Разпределила съм си задачите стъпка по стъпка", обяви тя.

Твърди, че е запозната с проблемите в местата за лишаване от свобода, защото работи като разследващ от 1996 г. "В настоящия момент се правят много неща в страната. Не считам, че тези кадри са ексклузивни”, така Георгиева коментира репортажите.

По думите на Гергана Георгиева има петима наказани надзиратели и един уволнен в Белене, но не знае в кой период и за какви провинения. Тя припомни и за проблема с липсата на достатъчно персонал в затворите.

На въпроса защо Павлин Камбуров е бил повишен от временно изпълняващ длъжността в директор на затвора в Белене и минал ли е през конкурс Георгиева първо обяви, че е въпрос на кадрова политика, а след това каза, че отказва коментар.

Директорката на затворите обяви, че днес започват проверки в затвора в Белене.

По информация от затворниците тя ще се извършва от заместника й Митко Димитров и те се притесняват, че инспекцията ще навреди по-скоро на тях, отколкото на ръководството и надзирателите.

Георгиева обяви, че е запозната с последния смъртен случай в затвора в Белене от събота – на 34-годишния ало измамник от Добрич Румен Александров. Той починал внезапно, родинините му не знаят причината, защото не е записана в смъртния кат. По информация на директорката на затворите мъжът е починал от тромб в крака.

Лекарят на затвора отец Трайчо Стойков казва, че е имал гангрена, но е отказвал операция. Той няколко пъти забранявал пътувания за дела заради здравословното му състояние и се твърди, че последния път бил притиснат да се подпише за пътуването на Александров.

Гергана Георгиева обяви, че е назначила пълна проверка по случая.