От днес Европа е футбол!

За първи път на континенталното първенство ще участват 24 отбора

От днес в продължение на един месец Европа ще бъде футбол. За първи път на континенталното първенство ще участват 24 отбора. За някои от тях то е първо - Албания, Уелс, Северна Ирландия, Исландия и Словакия. Албания и Исландия например никога не са играли сред най-добрите не само в Европа, а и в света.

Белгия пък се класира след 16-годишна пауза, а Унгария отново играе на Европейско след още по-голямо прекъсване - цели 44 години!

10 стадиона в 9 френски града ще приемат битките на най-добрите отбори на Европа: Бордо, Вилньов д'Аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза. Това е третият път, в който Франция ще е домакин на първенството след първото издание през 1960 г. и финалите от 1984 г.

Откриващият двубой на 15-ото Европейско първенство е тази вечер в 22 часа, когато на зеления килим на “Стад дьо Франс“ ще излязат Франция и Румъния.

Отборът-победител на Европейското ще получи 30 млн. евро. А Франция очаква приходи от 1,2 млрд. евро от първенството.

Заради терористичния атентат в Париж в края на миналата година са въведени безпрецедентни мерки за сигурност. Близо 100 000 служители на органите на реда ще се грижат за безопасността на отборите и почитателите на футбола.