Работници от закрит хипермаркет в Плевен чакат по 1500 лева

Многократно са търсили контакт с работодателя си, но без успех

Служители на Карфур Плевен чакат заплати за февруари, март и за част от април. През април напускат, заради забавянето на парите, а магазинът е закрит, информираха от "bTV новините".

"Да ти звънят банките, кредиторите, да те заплашват със съдебни изпълнители, да взимаш от приятели, да нямаш пари - пет стотинки в джоба си - смятате ли, че това е живот?”, възмущава се Валентина Стоева.

Всеки един от тях чака по около 1500 лв. Многократно са търсили контакт с работодателя си, но без успех. Вече са завели дела срещу него.

От инспекцията по труда проверяват сигнали на работници на веригата магазини от няколко града. Дали са предписания за изплащането на възнагражденията, съставили са и актове. "Законодателството е направено така, че дори и да се наложат всички мерки, тези мерки са доста беззъби, не могат да принудят работодателят да се съобразява”, поясни Адриан Илиев, юридически съветник в КТ „Подкрепа”.

Според търговския регистър дружеството, собственик на веригата магазини с марка Карфур в България е КМБ България ЕАД. Едноличен собственик на капитала е нидерландско дружество. От извлечение от официалния сайт на Маринополус ГРУП пък е видно, че тя оперира под марката Карфур в България. Опитите ни да се свържем с представител у нас бяха неуспешни.

В случай че е стартирало производство по несъстоятелност на работодателя, работниците могат да се обърнат към специален фонд в НОИ, който изплаща последните 6 начислени, но неизплатени заплати, като таванът е 1200 лв. на месец.