Възможни са санкции заради кастрени клони на защитено вековно дърво в Плевен

Законът за биологичното разнообразие предвижда глоби от 500 до 10 000 лв.

Експерти на РИОСВ – Плевен извършиха проверка на защитено вековно дърво от вида Летен дъб, намиращо се на алеята до бившия „Базар – Плевен. Проверката е след постъпил сигнал, който е , че дървото е застрашено от намерение да се строи подземен паркинг, към хотелски комплекс в съседен имот. Инвестиционното предложение за строителството на хотелски комплекс е съгласувано от РИОСВ – Плевен. За реализирането му е преценено, че няма вероятност да доведе до влошаване състоянието на дървото. Такова е и становището на Института за гората при БАН от 17.04.2015 г.

Проверката на място е констатирала, че защитеното вековно дърво е във видимо добро състояние - короната е добре облистена и няма сухи клони. Установено е кастрене и пречупване на страничните клони. До ствола на дървото е монтирано ел. табло има струпани строителни и битови отпадъци и липсва поставената от РИОСВ – Плевен на 10.03.2014 г. обозначителна табела.

На кмета на Община Плевен е дадено предписание за премахване на ел. табло, почистване на отпадъците и поставяне на обозначителна табела. От екоинспекцията е поискана информация, както и документация кога и от кого е извършено кастренето и изрязването на клони от защитеното дърво.

Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции от 500 до 10 000 лв. Toва информираха от РИОСВ-Плевен.