Надзиратели обясниха за случващото се в затвора в Белене

Бивш затворник разказа, че се е занимавал с поправяне на мобилни телефони зад решетките

Липса на достатъчно хора, плащане на конкретни затворници и атака от страна на МВР – това бяха основните обяснения на двама действащи надзиратели в студиото на "Тази събота" за стряскащите кадри от затвора в Белене, които bTV показа. От клиповете се виждаше как пандизчии се гаврят с други лишени от свобода (в т.ч. и сексуално), а също и че те имат непрекъсната връзка с външния свят, откъдето влизат алкохол и наркотици.

"Съвсем отговорно твърдя, че този материал не е от бивши лишени от свобода – подозирам, че това са служители на едно друго министерство”, каза работещият в затвора в Белене Радослав Мартинчев. Той повтори думите на шефката на затворите Гергана Георгиева, че най-важното е, че участниците в записите са били наказани.

В отговор на въпрос дали е нормално затворниците да имат връзка с външния свят, той енигматично отговори с въпрос към автора на разследването Мария Цънцарова: "Налагало ли се е и знаете ли, че ако Вие проведете разговор, предлагането на пари за снимане е престъпление?”. До края на разговора Мартинчев упорито отказваше да уточни какво има предвид, като не стана ясно дали това се дължи на страх от дело за клевета.

Репортерът на bTV подчерта, че не е плащала за интервюта със затворници.

Като друго оправдание за случващото се в затворите той и колегата му Ивайло Григоров от Централния софийски затвор посочиха изключително малкото надзиратели, които трябва да „удържат” местата за лишаване от свобода. Григоров посочи, че извращения се случват предимно докато килиите са заключени през нощта или когато през деня един надзирател трябва да отговаря за две групи, които не са физически близо.

Ежедневно се предотвратяват стотици такива опити”, каза той. По думите му 10 надзиратели са уволнени за корупция само през 2015 г. у нас, а наказаните за други провинения са близо 100.

В студиото беше и Илиян Георгиев, прекарал 4 години и 7 месеца в Белене. Той призна, че е бил във всички роли – свидетел, жертва и агресор: „Аз се мъчех да наказвам силните, за да спася по-слабите. Събирах по-слабите момчета, на база на това имах изграден авторитет”.

Георгиев се е занимавал в затвора с... поправяне на иначе забранените мобилни телефони. По думите му сред надзирателите има и "добри полицаи” като Радослав Мартинчев. "Благодарение на тия телефони, които ги имаме, стават ясни тези конфузни неща”, отбеляза бившият затворник, като допълни, че макар да има телефон в затвора, той е непосилно скъп за лишените от свобода – с близките си те трябва да говорят за 1,80 лв. на минута.