Художникът Петър Мичев - Педро стана лауреат на наградата "Рицар на четката"

Плевенчанинът заслужи националния приз в категория "Рицар на бизнеса 2016"

Петър Мичев - Педро стана лауреат на наградата "Рицар на четката" на арт център "Орхидея". Прочутият плевенски художник заслужи признанието в категория "Рицар на бизнеса 2016". Тържествената церемония се проведе в Спортен център "Пулев" - София, а каузата бе подкрепена от редица известни личности, сред които Кубрат и Тервел Пулеви, Деси Банова, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова. Нешка Робева, Боби Михайлов, Стефан Шарлопов и др.

Над 300 професионални художници от България и чужбина се състезаваха тази година за призовете в различните категории. Наградите "Рицар на четката" са базирани на международния проект на арт център "Орхидея" – "Картина от мнозина".

Освен бронзовата статуетка, Педро получи семейно посещение на Аквапарк "Парадайс" в Несебър и правото на участие в националния пленер за живопис и скулптура "Пристан” в Поморие.

Екипът на арт център "Орхидея" Кунка Бакалова & Момчил Николов през 2011г. инициира международен проект пътуваща "Картина от мнозина", за да обедини творческите индивидуалности на безброй художници в една безкрайна картина. Тази обща картинна прогресия представлява своеобразна мозайка от разнолики теми, сюжети и стилове. Проектът цели привличане вниманието на художниците от страната и извън нея, като им даде възможност за творческа изява, без ограничения в изразните средства и художествените похвати, както и да запознае ценителите на изкуството със съвременните художници и тяхното творчество.

Самобитният плевенски художник рисува от 15-годишна възраст, а негови картини са изложени в Брюкселската галерия “Остър ъгъл”, редом до произведения на Салвадор Дали. Произведението "Мадона от Флорида" пък е в музея на Сената и е избрано за пощенска марка - символ на щата Флорида.

От 1991 до 1998 г. работи в Париж, 2000-2005 живее в Тампа, Флорида, където е избран за личност на годината, завинаги записан в Златната книга на Палм Бийч.

Педро е откривал големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ. Участвал е в над 400 групови вернисажа и е реализирал над 100 самостоятелни изложби в България, Европа и Америка. Има десетки хиляди продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин.

Петър Мичев е заслужил гражданин на Плевен от 2005 г. Парижката критика го определя като "автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране".