Плевен сред градовете с най-много престъпления през 2015 г.

Неграмотните хора най-често извършват престъпления

Плевен е сред градовете с най-много престъпления през 2015 г. Това показва статистика на МВР за миналата година, цитирана от dnevnik.bg.

За миналата година в Бургас са регистрирани над 8 хиляди престъпления, т.е. около 2 хиляди престъпни деяния се падат на 100 хиляди души население. Сравнено с регистрираните престъпления, съотнесени към броя на населението в София, Бургас се очертава градът с най - много престъпления на глава от населението. В столицата за 2015 г. са регистрирани 24 490 деяния, т.е. по 1800 на 100 хиляди души население.

Другите областни градове с най-много престъпления са Плевен, Кюстендил и Варна. Пловдив и Русе, които от 2015 г. са в петицата на градовете с най-голямо население са по-надолу в полицейската статистика на извършени престъпления на 100 хиляди души. Най-долу в класацията са Кърджали, Смолян, Търговище, Разград и Шумен.

По данни, изготвени от Института за пазарна икономика делът на разкритите престъпления варира значително между различните области. През 2015 г. делът на разкритите престъпления от регистрираните през годината във Варна и столицата е едва 30%, докато в Разград, Силистра и Търговище - над 60%. В икономически по-развитите области регистрираните престъпления са повече, а делът на разкритите – по-малко. Търговище, Разград и Силистра пък са сред областите с едновременно най-нисък брой на регистрираните престъпления (спрямо населението) и най-висока степен на разкриване.

В сравнение с 2000 г. разкриваемостта на престъпленията намалява в 20 от областите, като най-големите намаления са в Габрово, Бургас и Монтана. В останалите осем области има увеличаване на дела на разкритите престъпления – Благоевград, Велико Търново, Враца, Пазарджик, Силистра, Търговище, Хасково и Ямбол.

Над 70 хиляди престъпления са с неизвестен извършител

От статистиката на вътрешното министерство се разбира още, че извършителите на над 75 хил. престъпления остават неизвестни от общо малко над 100 хиляди регистрирани. Данните в изготвения от МВР документ показват, че през 2015 г. са регистрирани най-малко престъпления от 2003 г. насам. На този фон полицията отчита ръст в разкриваемостта на престъпления, но само в сравнение с 2014г.

Въпреки намалението на броя на регистрираните престъпления, разкриваемостта им през годините намалява по-бързо, информира Институтът за пазарна икономика. Общият брой на регистрираните престъпления намалява с 28% през 2015 г спрямо 2000 г., а разкритите престъпления от регистрираните през годината – с 37%.

Така през 2015 г. се разкриват 39,2% от регистрираните през годината престъпления, а през 2000 г. са се разкривали 45,4% от регистрираните престъпления. Обяснения за значителното намаляване на разкриваемостта на престъпленията могат да се търсят в липсата на реформи в МВР, огромния бюджет, който обаче отива само за заплати и издръжка (крайно недостатъчна), но не и за капиталови разходи, тромавостта и процедурната ограниченост на системата, съмненията за корупция и клиентелизъм в полицията и съдебната власт, пише в изследването си институтът.

Според данните на МВР лидер в извършените престъпления и за миналата година остава кражбата, като най-често обект на посегателство са били магазините. Въпреки високия общ ръст на разкрити престъпления през 2015г. нивото на кражбите остава малко над 28 %, т.е. по-малко от 1/3 от кражбите се разкриват. По-висок е процента на разкриваемост при грабежите, които представляват кражби, извършени чрез принуда. Той достига до малко над 37 %.

Според вида на кражбите водач са взломните, т.е. извършена чрез разрушаване, повреждане или подкопаване на прегради, здраво направени за защита на лица или имот - над 12 хиляди. На второ място са домовите - над 10 хиляди.

Според данните на МВР неграмотните хора най-често извършват престъпления. Най-рядко закона нарушават хората с полувисше, следвани от висшистите. Граничните полицаи често разкриват престъпления - близо 90 % от незаконните преминавания на границата и трафика на мигранти.