Президентът на Румъния ще посети Плевен, Гривица и Пордим на 16 юни

Клаус Йоханис ще отдаде почит пред паметта на загиналите румънски войници в Руско-турската Освободителна война

На 15 и 16 юни на официално посещение в България ще бъде президентът на Румъния Клаус Йоханис, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Перспективите за развитие на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, партньорството на България и Румъния в ЕС и НАТО, сътрудничеството в Югоизточна Европа, както и ситуацията на сигурност в региона и миграционният натиск към ЕС, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на президентите Плевнелиев и Йоханис.

На 15 юни на площад „Св. Александър Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Клаус Йоханис. Румънският президент ще положи венец пред Паметника на Незнайния войн. По-късно президентите на България и Румъния ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, по време на която ще бъдат разменени висши държавни отличия. Българският президент ще бъде удостоен с орден „Звездата на Румъния“ с лента, а президентът на Румъния, с орден „Стара планина“ с лента. След това ще започнат пленарните разговори на официалните делегации на България и Румъния, след което двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция в Гербовата зала. Следобед президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис ще открият българо-румънски бизнес форум, който ще се проведе в сградата на Българската търговско-промишлена палата.

В рамките на визитата си у нас президентът Клаус Йоханис ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и с министър-председателя Бойко Борисов.

През втория ден от официалното си посещение в България президентът Йоханис ще посети професионалната гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску“ в София. Клаус Йоханис ще посети Плевен и село Гривица, където ще отдаде почит пред паметта на загиналите румънски войници в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. По-късно румънският президент ще посети град Пордим и ще разгледа къщата музей „Негово Кралско Величество Карол I“. Край град Мартен президентът Клаус Йоханис ще разгледа строителната площадка на газовия интерконектор България-Румъния.