С военен ритуал ще бъде посрещнат президента на Румъния в Плевен

В памет на румънските герои ще бъде отслужена панихида в Параклиса мавзолей

Както вече информирахме, президентът на Румъния Н. Пр. Клаус Йоханис ще посети Плевен, Гривица и Пордим на 16 юни /четвъртък/ в рамките на двудневната си официална визита в България.

Президентът и придружаващата го делегация ще бъдат посрещнати от кмета Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева и председателя на Общинския съвет Мартин Митев в 12.30 часа на централния площад „Възраждане” с военен ритуал, съобщават от пресцентъра на местната управа. Н. Пр. Клаус Йоханис ще поднесе венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. В памет на румънските герои ще бъде отслужена панихида в Параклиса мавзолей. Президентът на Румъния ще положи цветя в знак на признателност и в криптата на Мавзолея, след което ще се подпише в Почетната книга на Община Плевен в Актовата зала на местната администрация.

След това Н. Пр. Клаус Йоханис ще поднесе венци пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II”. Програмата на посещението продължава с поднасяне на венци пред Монумента на загиналите румънски воини в Мемориалния парк в Гривица. В Мавзолея на румънските воини ще бъде отслужена панихида и ще бъде поднесен венец в криптата му от Президента на Румъния. Официалната румънска делегация ще разгледа и Музейния кът в Мемориалния парк, след което ще отпътува за град Пордим. В двора на къща музей „Негово кралско Величество Карол I” ще бъдат поднесени цветя пред бюст паметниците на румънските герои майор Георге Шонцу и редник Йон Григоре Алукъй.