Президентът на Румъния ще посети Плевен, Гривица и Пордим

Клаус Йоханис ще поднесе венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини

Президентът на Румъния Н. Пр. Клаус Йоханис ще посети Плевен, Гривица и Пордим днес в рамките на двудневната си официална визита в България.

Президентът и придружаващата го делегация ще бъдат посрещнати от кмета Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева и председателя на Общинския съвет Мартин Митев в 12.30 часа на централния площад „Възраждане” с военен ритуал. Н. Пр. Клаус Йоханис ще поднесе венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. В памет на румънските герои ще бъде отслужена панихида в Параклиса мавзолей. Президентът на Румъния ще положи цветя в знак на признателност и в криптата на Мавзолея, след което ще се подпише в Почетната книга на Община Плевен в Актовата зала на местната администрация.

След това Н. Пр. Клаус Йоханис ще поднесе венци пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II”. Програмата на посещението продължава с поднасяне на венци пред Монумента на загиналите румънски воини в Мемориалния парк в Гривица. В Мавзолея на румънските воини ще бъде отслужена панихида и ще бъде поднесен венец в криптата му от Президента на Румъния. Официалната румънска делегация ще разгледа и Музейния кът в Мемориалния парк, след което ще отпътува за град Пордим. В двора на къща музей „Негово кралско Величество Карол I” ще бъдат поднесени цветя пред бюст паметниците на румънските герои майор Георге Шонцу и редник Йон Григоре Алукъй