Над 100 диабетно болни се включиха в работна среща под патронажа на председателя на ОбС-Плевен

Мисия

16-06-2016, 16:51

Снимка:

ОбС-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разискват проблемите на диабета на работна среща в Плевен

Форумът премина при огромен интерес

"В България вече има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 не знаят още за своя диабет или са с преддиабет...! Захарният диабет е едно от най-честите хронични заболявания, особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничния му ход го определят като социално значимо заболяване“.

Данните огласи днес Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев по време на работна среща „Заедно можем повече“. Форумът под негов патронаж бе посветен изцяло на проблемите на диабета и се проведе в зала „Плевен“. Срещата премина при огромен интерес с участието на над 100 диабетно болни от Плевен и региона. Работната среща, организирана от Асоциация „Диабет“ – Плевен и Клиниката по ендокринология на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” с началник доц. д-р Катя Тодорова, започна с освещаване на три икони от отец Иван от храм „Св. Троица“. Веднага след това форумът откри Даниела Илиева – председател на Асоциация „Диабет“, която изказа благодарност към Общинска администрация и към местния парламент за подкрепата, която получават. Илиева обяви, че всички инициатива на Сдружението през настоящата година ще бъдат под патронажа на Председателя на Общинския съвет на Плевен.

За дискусията в зала "Плевен" пристигнаха лично Красимир Кънев - председател на Българска Асоциация Диабет и Майя Викторова - зам.- председател на Асоциацията. Форумът уважи и кметът на Плевен Георги Спартански. Той приветства участниците и посочи, че местната власт и занапред ще продължи да подкрепя неправителствените организации, за да могат те да продължат да правят добри неща за здравето на нацията. „За съжаление живеем в много стресово и превратно време, което изстисква от нас морални и физически сили и не си даваме сметка за нашето здраве, а след това плащаме скъпо“, заяви Спартански.

Първата тема на работната среща бе представена от Председателя на местния парламент Мартин Митев, който изнесе и данни за заболяването в национален мащаб. „В България вече има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 – не знаят още за своя диабет или са с преддиабет“, посочи той. „Захарен диабет е едно от най-честите- хронични заболявания особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничния му ход го определят като социално значимо заболяване. От друга страна са нужни много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. Ако се постигне желания контрол и особено ако се поддържа оптимален контрол през целия живот – рисковете за усложнения намаляват многократно“, заяви Мартин Митев на срещата. Той посочи още, че диабетът поставя много предизвикателства не само пред болните, но и пред цялото общество. „Основният проблем при поставяне на диагнозата е да се овладее изключително голямото емоционално напрежение и страха от тази диагноза в цялото семейство. Обикновено родителите и пациентите са шокирани, започват да търсят причини – първо в себе си, да имат чувство за вина, че не са могли да предотвратят заболяването, чувстват се безпомощни и не знаят дали ще се справят в бъдеще. Именно за това трябва много да се говори, да се обясни спокойно – както от лекарите, така и от всички обществено ангажирани с проблемите на здравеопазването институции - включително и общините“, каза още председателят на ОбС – Плевен.

Форумът продължи с лекции от специалистите от Клиниката по ендокринология при УМБАЛ - Плевен, като първата тема беше представена от началника на Клиниката по ендокринология доц. д-р Катя Тодорова. Засегнати бяха въпросите за ролята на високата кръвна захар за настъпване на диабетни усложнения и новите възможности за контрол и лечение, диабетът и сърдечно съдовите заболявания, за диабетната хипогликемия и др.

Работната среща бе закрита в 16.00 часа.