Плевен има с какво да се гордее! Голямо браво на хор "Звъника"!

Момчетата и момичетата на Ваня Делийска завършиха на второ място в "Игра на хорове", но получиха най-висок зрителски вот

Смесен хор "Звъника", Вокален ансамбъл "Фортисимо", Хор към НУФИ "Филип Кутев", Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и Мъжки хор "Свети Иван Рилски" се изправиха тази вечер в решителна битка.

Финалът на шоуто "Игра на хорове" продължи два часа и половина и предложи изключителни емоции за зрителите. Формациите имаха за задача да изпълнят по две песни, като 50% от оценяването се формира от зрителите чрез гласуване на специална интернет платформа.

В първата част на финалния кръг звучаха песни на великия плевенчанин Емил Димитров. Смесен хор "Звъника" изпълни "Писмо до мама" и получи оценка 5,67 от журито, с което се наредиха на трето място в класирането за задачата. Първата позиция бе за ВА "Фортисимо" с "Моя страна, моя България" - 5.80, а втората за хор към НУФИ "Филип Кутев" и "Арлекино“.

"Значимостта на Емил Димитров е огромна. И сега слушам неговите песни и си мисля колко е важно, че сме имали такъв български творец. Неговите, а и моите съграждани, се справиха много добре. Впечатлението, което правите е силно и въздействащо. Вашата ръководителка много вниква и ви зарежда", обърна се Слави към плевенския хор. "Скъпи деца, вие сте изключителни наследници на Емил Димитров!", допълни Евгени Димитров - Маестрото, който обаче единствен даде "петица".

Във втората част на финала хоровете трябваше да представят песен по свой избор. "Звъника" презентира изпълнение на италианската канцонета "Mamma son tanto felice" и получи обща оценка от 5,33 /с две "петици" от Маестрото и Слави/ и четвърто място в класирането за задачата.

Във финалното подреждане на журито момичетата и момчетата от Плевен заеха трета позиция с 5,61, а пред тях бяха ХФУ "Филип Кутев" с 5,79 и ВА "Фортисимо" с 5,81.

След това бе формирана средноаритметична оценка с тази на зрителите, според която "Звъника" финишираха na второто място /жури - 5,61, зрители - 4,70, общо - 5,16/. Първенци станаха ВА "Фортисимо", но вотът показа, че плевенските деца са получили най-високата зрителска оценка! Няма да е никак пресилено, ако кажем, че това им дава право да се чувстват най-големите победители в музикалното реалити! Какво по-голямо признание може да получат от обичта на хората?!

Възпитаниците на Ваня Делийска получиха солидна подкрепа и в студиото от своя агитка, в която беше и кметът Георг Спартански.

Припомняме, че в "Игра на хорове" "Звъника" изпя "Светът е за двама" на Мария Нейкова, "Set Fire to the Rain" на Адел, "Nesanica" на Тоше Проески, "Болен ми лежи Миле Попйорданов", "Земля в иллюминаторе" на група "Земляне", "Черната овца" на "Ахат", "Клетва" на "Щурците", "Ад и рай" на Слави, "Chiquitita" на АББА. Съвсем скоро в Плевен ще се състои концерт с всичките изпълнения на плевенските деца.

Голямата награда за победителите в "Игра на хорове" е участие на един от най-големите европейски хорови фестивали в Прага, организиран от Интеркултур.

Кадри: bTV