Министър Павлова: 2016 г. е годината на Северна България

Важно е да се развият съществуващите предприятия, да се преквалифицира наличният човешки ресурс за нуждите на бизнеса от региона и да се разкрият работни места

"2016 е годината на Северна България - 130 млн. лева са отпуснатите допълнителни средства целево за ремонт на пътища - главно в Северна България", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в ефира на телевизия „Канал 3“. "Освен това одобрихме проектите за финансиране на ремонти на пътища по Оперативна програма „Региони в растеж“ и те са приоритетно в Северна България", каза още тя и информира, че сред тях са пътят през прохода Петрохан, направленията Плевен - Ловеч, старият път Монтана – Видин, пътят Разград – Силистра и други.

Павлова обясни, че от тази година правителството започва да балансира неравнопоставеността между Северна и Южна България. Даваме повече точки при оценката на проекти от Северна България и сме включили всички общини от Северозапада за финансиране по ОПРР", заяви тя. "От 2017 г. ще започне финансиране по Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на слаборазвитите региони. Самата програма е изготвена, но поради липса на проектна готовност, финансирането ще започне реално от 2017", отбеляза министър Павлова.

"Важно е да се развият съществуващите предприятия, да се преквалифицира наличният човешки ресурс за нуждите на бизнеса от региона и да се разкрият работни места. Опитът показва, че след 10-12 години, когато регионът вече се е утвърдил икономически, хората започват да се връщат, но засега важното е да задържим и малкото млади хора, които са останали там", категорична беше министърът.