Плевен получава 375 000 лева допълнително за хора с увреждания

На редовно заседание на Комитета за наблюдение на ОПРЧР беше одобрена промяна в операция „Независим живот“

По-голям брой хора с увреждания, включително деца и хора над 65 години, ще имат възможност да получават интегрирани социални услуги по операция „Независим живот“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Това става възможно след разпределяне на неусвоения до момента ресурс по процедурата, който възлиза на около 6 млн. лв.

На редовно заседание на Комитета за наблюдение на ОПРЧР беше одобрена промяна в операция „Независим живот“ и критерии за разпределяне на неусвоените средства. В резултат на това се даде възможност общини да получат допълнителен финансов ресурс. Това информира сайтът на Европейския социален фонд.

Допълнителните 6 млн. лв. ще се разпределят на базата на два обективни критерия – по-високият брой на заявените потребности в съответната община и по-големият брой на лицата с увреждания, получаващи пенсии за инвалидност на територията на дадената община.

Съобразно посочените критерии, са определени 16 общини, които ще получат по 375 000 лева за удовлетворяване по-големите нужди от грижа за уязвимите групи. Това са общините Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Русе, Дулово, Силистра, Сливен, Самоков, Стара Загора, Шумен, Ямбол.

Предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда, е част от обхвата на ОПРЧР 2014-2020 г. в сферата на социалното включване, а хората с увреждания и самотно живеещите възрастни хора в невъзможност да се самообслужват, са сред приоритетните целеви групи на програмата. Операция „Независим живот“ даде възможност на всички общини и райони на общини в България да кандидатстват и изпълнят проекти в качеството си на конкретни бенефициенти, като за целта бяха заделени 150 млн. лв.