Общински съвет – Плевен одобри споразумение по проекта "Букварче, бъди ми другарче"

Извънредната сесия продължи едва около 10-ина минути

На извънредно заседание днес Общинският съвет на Плевен одобри Споразумение за общинско сътрудничество във връзка с реализацията на проекта „Букварче, бъди ми другарче“. Партньори по проекта са Община Плевен, фондация „Образователно сътрудничество“ – София и Основно училище „Антон Страшимиров“ – с. Бохот. Предложението за одобрение на Споразумението бе единствена точка в дневния ред на свиканото от Председателя на местния парламент Мартин Митев извънредно заседание, което днес бе председателствано от зам.- председателя Петя Василева.

Извънредната сесия продължи едва около 10-ина минути. Предложението за одобряване на Споразумение за общинско сътрудничество, съгласно чл.59 и следващ от Закона за местното самоуправление и местната администрация и последващото му сключване бе представено от кмета Георг Спартански и прието от съветниците без дебати. В залата присъства и директорът на ОУ „Антон Страшимиров“ – с.Бохот Теменужка Христова.

Проектът „Букварче, бъди ми другарче“ е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 - 2020 г.“ и е на стойност 185 948,00 лв. Той предвижда приобщаването на 90 деца от малцинствени етнически групи на възраст 4-6 години от Плевен и Бохот, за които българският език не е майчин, в подготовка за овладяване на български език и социализацията им преди приемането им в предучилищните групи и в първи клас. Проектът предвижда и работа за промяна нагласите на родителите към училището и припознаване на образованието като ценност.

Свикването на извънредно заседание на ОбС - Плевен за гласуване на предложението се наложи във връзка с административните изисквания по подготовката за сключване на договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ за проекта и поставените срокове за това. Към момента на сключване на договора трябва да има формено по административния ред Споразумение за партньорство с всички партньори, в които ясно да са определени управленските и финансови отговорности на всеки, респективно да бъде представено и решение на Общински съвет – Плевен за това одобрение.

Споразумението за общинско сътрудничество във връзка с реализацията на проекта „Букварче, бъди ми другарче“ бе прието от ОбС-Плевен с гласовете на 35 съветници, един гласува против и един въздържал се.