Около 70 хиляди цветя красят Плевен

Такава голяма бройка се реализира за първи път тази година

Около 70 хиляди летни цветя произведе оранжерията на плевенската общинската фирма "Паркстрой", съобщи лесоинженерът на дружеството Жасмина Спартанска. Такава голяма бройка се реализира за първи път тази година, а по-голямата част от цветята са засадени и красят цветните площи и новите цветници на площада и центъра на Плевен.

Оранжерията на общинската фирма работи целогодишно, с професионални семена. Тя е единствената в района, където се отглеждат сезонни цветя. Използват се само цветя, които са собствено производство. В Плевен в зацветяването масово са засадени тагетеси, бегонии, петунии.

Предимство е това, че цветята са адаптирани към нашия климат и са издръжливи, уточняват специалистите. Производствато на растенията е трудоемко и се работи само ръчно. Подхранването е с биоторове и всяка седмица се пръска против вредители.

Оранжерията на общинската фирма е създадена в далечната 1968 година, като производителността е била стотици хиляди годишно. Основно те са били за озеленяването на Плевен, като са се гледали и стайни цветя.