Случаят с бягството на Хюриет трябва да бъде анализиран, за да се разбере къде куца системата

Това заяви Галя Горанова, майката на едно от загиналите момчета - Влади

От Окръжната прокуратура в Ловеч очакват решението на германския съд за екстрадиция у нас на Хюриет Сюлейманов, който уби при катастрофа край Луковит преди 2 години трима плевенски студенти, съобщава БНТ. Той беше задържан в Давос, Швейцария в понеделник.

Хюриет Сюлейманов се укри преди започване на делото срещу него и беше осъден задочно на 15 години затвор от Върховния касационен съд. След зверската катастрофа край Луковит Хулиет Сюлейманов избяга от местопрестъплението и се опита да прехвърли вината на приятелката си. Процесът срещу него се водеше задочно, тъй като той напусна пределите на страната докато беше под домашен арест няколко дни преди началото на делото.

Майката на едно от загиналите момчета - Влади, смята, че бягството на Сюлейманов е станало възможно заради пропуски в нашата съдебна система, която не допуска задържане за повече от два месеца при непредпазливо престъпление.

"Това дело трябва да бъде анализирано, както и другите дела, по които се случиха тези неща, за да се разбере къде куца системата. А системата куца там, че няма кой да отговаря пряко за изпълнение на мярката "домашен арест". Оказва се точно това. Поради тази причина трябва да има промени в законодателството, в частност промени в срока, в който лице извършило непредпазливо престъпление, каквото Хюриет, се води, че е извършил - мярката му "задържане под стража" да не бъде само 2 месеца", каза адвокат Горанова,..

За бягството от правосъдие на Хюриет тя обвинява и полицията в Разград и Сеслав, която не е упражнила достатъчен контрол, когато подсъдимия е бил под "домашен арест".