Закриват дом "Детелина" от септември

Това реши днес Общинският съвет на Плевен

Да бъде закрита социалната услуга Дом за деца, лишени от родителска грижа "Детелина" в Плевен като делегирана от държавата дейност считано от 1 септември 2016 г., реши днес Общинският съвет на Плевен. Местният парламент гласува предложението във връзка с цялостната реформа за повишаване качеството на грижа и подобряване положението на децата, отглеждани в специализираните институции. Това съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен.

Община Плевен следва Националната стратегия „Визия за деинституализация на децата в Република България“, приета 2010 г. Целта на същата е намаляване броя на децата в домовете и реформиране, преструктуриране или поетапното закриване на съществуващите такива. Дом „Детелина“ в Плевен е един от трите от този вид, все още съществуващи в страната, стан ясно по време на сесията.

От февруари 2015 г. на територията на Плевен по проект „Предоставяне на социални услуги в общността в 6 Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, изведени от специализирани институции“ са разкрити и функционират 6 Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ - 2 за деца и младежи с увреждания, а останалите 4 – за деца и младежи без увреждания. Именно тези четири ЦНСТ за здрави деца са алтернативната социална услуга на дом "Детелина", от където са изведени общо 30 деца, а останалите от 1 юли тази година предстои да бъдат реинтегрирани в семейна среда. Организирането на живота на изведените от Дома деца и настаняването им в ЦНСТ цели осигуряване на по-добър и равнопоставен живот в местната общност, както и по-пълноценно задоволяване на техните потребности.

С разкриването на 6-те Центъра, отдел "Закрила на детето" към дирекция „Социално подпомагане“ преустанови и настаняването на деца в дом "Детелина". Изготвен е и План за предприемане на мерки и планиране на дейности в посока преустановяване на дейността на дом „Детелина“. Закриването на Дома е заложено в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2016-2020 г. След днешното гласуване за закриване на дом „Детелина“, предстои да се реши и каква ще бъде съдбата на сградата. Идеята е тя да се използва отново за социални услуги.