Съдят 20-годишен шофьор, блъснал и убил човек

Инцидентът станал на изхода на град Славяново

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 20-годишен мъж, който причинил катастрофа при която е загинал човек - престъпление по чл.343, ал.1, във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Любомир К е за това, че на 07.11.2015 г. на изхода на гр.Славяново, Плевенска област, около 07.00 часа, при управление на лек автомобил "Тойота Рънър", нарушил правилата за движение по пътищата, като не контролира непрекъснато превозното средство, което управлявал и не изпълнил задължението си да съобрази скоростта си на движение с атмосферните условия и със състоянието на пътя (мъгла, мокър асфалт, завой с десен вираж и отрицателен наклон), за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, като движейки се със скорост около 40 км/ч., загубил контрол над управлявания от него автомобил, който поднесъл, преминал през лентата за насрещно движение, напуснал пътното платно и ударил намиращ се край пътя мъж, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта му.

На 07.11.2015г. сутринта, пострадалият Самуил М. заедно с двама негови познати тръгнали от с.Бръшляница към гр.Пордим с лек автомобил "Рено Шамад". При излизане от гр.Славяново, малко след табелата за изход от града и навлизане в десен завой с вираж и отрицателен наклон, автомобилът, управляван от пострадалия поднесъл и водача загубил контрол над управлението. Колата преминала през лентата за насрещно движение, напуснала пътното платно и се спряла в шанеца. Пътуващите излезли от автомобила и започнали да оглеждат "Рено"-то и да търсят начин да го върнат на пътя.

По същото време, по същия път и в същата посока пътувал обвиняемият Любомир К. с управлявания от него джип "Тойота Рънър". Движел се с около 40 км/ч. При навлизане в същия пътен участък, автомобилът му също поднесъл, водачът загубил контрол над управлението, не успял да вземе завоя, преминал през лентата за насрещно движение, напуснал пътното платно и ударил Самуил М., който в този момент стоял на банкета край пътното платно, в близост до "Рено"-то.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Плевен.