Профилът на телефонния измамник – осъждан, безработен и нискообразован

Крими

14-07-2016, 14:34

Снимка:

ПРБ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По данни на МВР извършители на телефонни измами са предимно роми (от т.нар. подгрупа „бургуджии”), живеещи на територията на областите В. Търново, Плевен и Русе

Трайно расте броят на регистрираните телефонни измами. Това сочи съвместно изследване на прокуратурата и студенти от УНСС, обхващащо периода от 2011 до 2015 година.

- През 2011 г. има 286 регистрирани телефонни измами. 31 от тях са разкрити. През 2015 г. броят им вече се е увеличил на 918 телефонни измами, от които 85 са разкрити.

- Трайно нараства броят на разкритите телефонни измами, като в периода те са под и около 1/10 от регистрираните. През 2015 г. броят на разкритите телефонни измами е над два пъти и половина повече, спрямо този от 2012 г.

- В периода 2012–2014 г. се увеличава броят на установените извършители на телефонни измами, който обаче през 2015 г. леко намалява, спрямо 2014 г.

- От 2013 г. трайно нараства както броят на разкритите телефонните измами, регистрирани през предходни години, така и на броят на извършителите им. През 2015 г. броят на разкритите „стари” измами е увеличен четири пъти, спрямо 2011 г.

- Наблюдава се ясно изразена териториална концентрация на регистрираните и на разкритите телефонни измами. През всяка от петте изследвани години, около половината от тях са концентрирани само в няколко области на страната: в районите на ОДМВР Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Ст. Загора и София-град.

Конкретно за София се сочи, че от трето място по брой на регистрираните телефонни измами през 2011 г. и 2012 г., през следващите две години е на второ място, за да излезе на първо през 2015 г., когато са регистрирани 143 телефонни измами, при 24 за 2011 г. (ръст от шест пъти).

През първите години на изследвания период явлението все още се е задържало в района, в който се предполага, че е възникнало – Русе, но впоследствие се е разпространило в цялата страна и най-голям брой престъпления се извършват в София.

1. По данни на МВР извършители на телефонни измами са предимно роми (от т.нар. подгрупа „бургуджии”), живеещи на територията на областите В. Търново, Плевен и Русе, предимно мъже (има и жени, обикновено приятелки на извършителите), на възраст от около 18 до около 55 години. Лицата са безработни, с основно или без образование, някои от тях са осъждани, като присъдите им често са за същите престъпления.

2. Телефонните измами най-често се извършват от добре организирани затворени престъпни групи, чиито членове са в роднински връзки помежду си. Между тях съществува установен ред, йерархия и разпределение на функциите (ролите). Може да се посочи следната типична структура в организацията на тези групи:

- на първо ниво в тази структура са т.нар. „въртячи“, т.е. лицата, които влизат в пряк и непосредствен контакт с потърпевшите, представяйки се за техни близки, роднини, приятели или за длъжностни лица. Обикновено тези извършители са двама – единият е „близкият роднина“ а другият – „водещият делото следовател или прокурор“, „лекар“ или „полицай“. По данни на полицаите, които се занимават с тази престъпност, обажданията на тези лица могат да достигнат и до 600–1000 на ден.

- на второто ниво са т.нар. „хора с коли“. Това са лицата, които ще транспортират парите от населеното място, където са предадени, до населеното място, където са извършителите. Най-често за такива се наемат шофьори на таксита, хора, които си търсят работа по обяви и др.

- на третото ниво са т. нар. „мулета“ или „посредници“, които вземат парите от приносителите. В някои случаи те лично се срещат с лицето от второто ниво, а в други – им се нарежда да оставят парите до определен пътен знак, билборд или на друго място, откъдето се вземат. Лицата, които подпомагат фактическите извършители – куриерите (мулетата), пренасящи инкриминираните суми, са от различен етнически произход, пол, възраст, образование, трудов стаж, местоживеене, криминални регистрации и минали осъждания. Възможно е второ и трето ниво да съвпадат.

Предлага се в регионалните дирекции на МВР – Русе, Велико Търново, Плевен, Разград, в чиито райони предимно е съсредоточен контингентът от извършителите на телефонни измами, да се създадат специализирани групи от полицаи за оперативно разработване и действено наблюдение на този контингент, пълно картотекиране, създаване на албуми със снимки на извършителите по групи, на използваните посредници и други съучастници.

Цялото изследване на Прокуратурата за телефонните измами