32 години затвор за ромите, пребили до смърт козар край Ясен

Двамата рецидивисти трябва да платят и обезщетение в размер на 100 000 лева

Плевенския окръжен съд постанови общо 32 години затвор за ромите от Дисевица, които пребиха до смърт 59-годишния козар Борис Н. край село Ясен в края на 2015-та. Подсъдимият Яко М. ще лежи 17 г. зад решетките при първоначален строг режим, а неговият съучастник Мариян П. - 15 години. Рецидивистите трябва да платят солидарно 100 000 лв. на близките на жертвата обезщетение за неимуществени вреди.

Според информацията на прокуратурата Борис Н. бил тих човек, живеел с ограничени парични средства, не е имал заеми и пререкания или конфликти с други хора. След продължителна безработица, започнал работа като платен козар в селото. На 07.12.2015 г. Борис изкарал стадото на паша. По същото време обвиняемите, заедно с още двама техни познати били в село Дисевица. Мариян казал, че знаел къде има кози и предложил да отидат всички с колата за да вземат 2-3, които след това да продадат. Всички били съгласни и потеглили по посока село Ясен. Преди селото в ляво от пътя, видели Борис с козите и спрели колата.

Двамата обвиняеми тръгнали към козаря, като Мариян взел дървена бухалка. Нанесли побой на мъжа, при което той паднал на земята. Дръпнали платнената му торбичка, в която бил ножа и побягнали по посока към река Вит. При вида на станалото, другите двама мъже се върнали с колата в с.Дисевица. На следващия ден разбрали, че козарят е починал.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.