Дигитализират ценни издания в плевенското читалище "Съгласие"

Читалищната библиотеката притежава колекция от старопечатни книги, възрожденска и краеведска периодика

Екип от РБ "Петко Р. Славейков" – В. Търново, по проект по Програма БГ8 за опазване на културното книжовно наследство, беше на работно посещение в библиотеката на НЧ „Съгласие 1869”. Поводът е участието на библиотеката на читалище като партньор по проект за създаване на дигитална културна съкровищница Север+, в която участват 11 институции, заедно с най-богатите читалищни библиотеки от Централна и Северна България.

Това е първата библиотека, посетена на място от екипа – директорът на търновската библиотека Иван Александров, ръководителят на проекта и зам.-директор на библиотеката доц. д-р Калина Иванова и компютърен специалист. Целта на посещението е да се вземат част от специализираните колекции на библиотеката, за да стартира процесът за дигитализацията им. След това ще бъдат въведени метаданните в един своден каталог, откъдето гражданите ще могат да ползват текстовите база данни за свои научни и образователни цели.

Читалищната библиотеката на НЧ „Съгласие 1869” притежава колекция от старопечатни книги, възрожденска и краеведска периодика. Фондът от старопечатни книги и периодични издания включва 1152 библиотечни единици /808 заглавия/. Богослужебна и учебна книжнина и оригинална художествена литература са преобладаващата част от колекцията. Книгата “Основания геометрии” от Ф.Буссе, издадена през 1856 г. в Санкт Петербург е единственият запазен екземпляр в страната. Уникалните по вид и съдържание издания са от XIII в., XIV в., XV в., XVIIв., XIX в. и началото на XX в. на български, арменски, руски, румънски, сръбски, френски и др. езици.

Началото на дигитализацията по проекта се поставя с възрожденския местен периодичен печат. След това ще бъдат дигитализирани и другите колекции – старопечатни, редки и ценни издания. Първо ще бъде направена проверка каква част от тях вече са дигитализирани, за да не извършва излишно дублиране.

Проектът приключва април 2017 г., вече има изработен уебсайт http://bgseverplus.eu/bg/, където има подробна информация за етапите на проекта и където дигитализираните документи ще бъдат достъпни онлайн.