Михаил Христов създава спортна академия за деца с увреждания

В момента тече регистрация на фондация "Михаил Христов", която ще събира средства за този проект

"Каквото се искаше от мен го направих, покрих норматива, доволен съм от себе си, но просто изпратиха прекалено малко квоти. Мисля, че са около 6 за България. Това е знак от съдбата. Ако не е тази олимпиада, ще е следващата в Токио. Не го приемам толкова навътре. За всеки спортист е голям шок, но аз го преживях леко. Имам човек до себе си, който ми помогна много и ме извади бързо от дупката. Има и други неща, за които да мечтаем. Тренирам от 7 години професионално и мечтаех за този момент, но явно съдбата е решила, че не съм дорасъл", философски отбеляза Михаил Христов по повод това, че най-вероятно няма да участва на Параолимпийските игри в Рио Де Жанейро през септември.

За първи път той разкри и намерението си да изгради спортен център за хора с увреждания, който да е насочен най-вече към деца.

"Олимпийското злато не е толкова важно за мен в момента, колкото това да направя тази спортна академия за деца с увреждания. Спортът е интеграция. Такива деца са по-затворени, но спортът ще ги накара да излязат от домовете си, както направих аз. В момента провеждаме много важни срещи. Вече тече и регистрацията на фондация "Михаил Христов", която ще събира средства за този проект. Ще бъде в София. Имам подкрепата на много хора и мисля, че е време да се реализира такъв проект в България. Децата с увреждания не се различат по нищо от здравите. Спортът изгражда, създава контакти, вади ни от дупки и изгражда психиката. Помага за това да бъдеш пълноценен човек", каза Христов.

За осъществяването на идеята му помага неговата приятелка Ангелина, която е журналист и писател.

Трикратният световен шампион на дълъг скок гостува на Гала в "На кафе" и разказа пред зрителите повече за живота си. Любопитно беше признанието му, че прекарвал голяма част от детството си на село Тодорово при своята баба Здравка. "Така беше до 12-ти клас, доста време прекарвах там с моите приятели. Имах страхотно детство, което си заслужаваше, и не бих го сменил за нищо", сподели Мишо.

"Когато победих здрави атлети на едно състезание в София, разбрах, че имам неограничени възможности. Побеждавал съм ги и на дълъг скок. Това са моменти, които винаги ще помня. Тези победи са ми по-важни и от световните титли", допълни сърцатият спортист.