Плевен е един от градовете, където се пие най-много бира

Българинът пие до 73.5 литра бира годишно

Консумацията на бира в страната през 2015 г. се e увеличила до 73.5 литра на човек. Това съобщи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите у нас Ивана Радомирова на пресконференция по случай 25 години от създаването на съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия. По думите й употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно.

Този показател поставя България до държави като Белгия и Холандия, и по-напред от Великобритания. Все още обаче сме далече от Чехия, където се пие 144 литра или пък Германия със 107 литра бира годишно.

Изследвания на съюза от първото полугодие показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно. След това в калсацията са Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с 10 пъти. Мъжете пият бира 12 пъти месечно, доакто жените са по-скромни - пет пъти, сочи проучването.

Лек спад от един - два процента през последните година и половина - две се забелязва в продажбите на най-традиционните опаковки в страната - пластмасовите. Според Радомирска това е добра тенденция, тъй като стъклото е класиката на бирената култура. Стъклените опаковки отбелязват ръст от 23 процента, кеновете - 11 на сто, а наливното пиво - 5.5 процента. Отчетен е ръст от 22 на сто в дела на консумацията на бира в заведения.

През 2015 г. пивоварите отчитат ръст на пазара на бира в страната от два процента спрямо предходната година.