75 кандидати за директори на училища се явиха на тест в Медицинския университет

В Плевен се проведе тестът за кандидатите от Плевен, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана и Видин

Първият етап на конкурса за директори на държавни и общински училища се проведе на 19 юли. За първи път конкурсът се състоя едновременно в цялата страна. Кандидатите се явиха на тест в четири областни центрове – в Плевен – 75 кандидати, Шумен – 87, София-град – 189 и в Хасково – 102.

Общо до тест бяха допуснати 453 кандидати. Те се състезават за директори на 109 общински и 37 държавни училища.

Медицинския университет в Плевен – зала "Асклепий" и зала "Авицена", посрещна тестът за кандидатите от Плевен, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

Писменият изпит включваше решаване на тест от 50 затворени въпроса с един възможен верен отговор, който носи 1 точка. Максималното време за работа върху въпросите бе 70 минути. Кандидатите попълваха бланките анонимно, както при държавните зрелостни изпити. Минималният резултат, при който тестът се счита за издържан, е 25 точки. С кандидатите, изкарали най-малко 25 точки, комисия провежда интервю за оценка на управленската, професионалната и комуникативната компетентности на кандидата, неговата ориентация към резултати, и дава своята оценка по 5-степенна скала. Окончателният резултат от интервюто се формира като сбор от оценките на членовете на комисията.

Крайният резултат за всеки кандидат е сбор от резултатите, получени от теста и интервюто. При равен резултат комисията класира на по-горно място кандидатът, който притежава по-висока квалификация. Резултатът от теста е валиден за всички желания на кандидата, тъй като има кандидати, заявили желание да се състезават за повече от едно място.

Конкурсната комисия изготвя протокол за резултатите и уведомява кандидатите писмено в тридневен срок от провеждането на конкурса. Резултатите се обявяват и на електронната страница на съответното РИО.