Родова среща събра стотици в Брестовец

Традиционно празникът и този път събра наследниците на родовете в селото в двора на местното училище

Стотици хора от близо и далеч се събраха и тази година в плевенското село Брестовец, от където тръгват корените им. Родовата среща се проведе в събота вечер и е шеста поред, като началото на тази хубава традиция е поставено през 2011 година от местното читалище "Наука" и кметство Брестовец.

Традиционно празникът и този път събра наследниците на родовете в Брестовец в двора на местното училище, където всички бяха посрещани от кмета на селото Радослав Иванов и с изпълнения на Вокална група „Брестовчанка“ при местното читалище. Гости на Родовата среща бяха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общинските съветници Христослав Михайлов, д-р Калин Поповски и Светослав Доков, кметове на кметства в община Плевен. Празникът уважи и народният представител Владислав Николов, който поздрави организаторите и всички присъстващи за хубавата традиция и им пожела тя да бъде съхранена през годините, а участниците в нея да стават все повече.

„Радвам се, че имаме села като Брестовец, които по този начин пазят родовата си памет, защото човек без род е като дърво без корен“, обърна се към присъстващите председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Той отбеляза, че за поредна година е гост на този хубав български празник и с радост установява, че участниците в него стават все повече и повече. „Това означава, че хората не забравят от къде тръгват техните корени, не забравят родното си място и пазят своята родова памет“, каза Мартин Митев и пожела на всички един незабравим спомен от тази поредна среща в родното им място.

Начало на празника даде кметът на Брестовец Радослав Иванов, който обяви, че за първа година потомците на родовете в селото ще могат запишат и своите послания в специална книга за поколенията. Специален поздрав беше отправен и към най-възрастния жител на селото - Кръстьо Първанов, който е на 102 години. И към най-малкият – Николай Николов.

Село Брестовец има над 500-годишна история. Местните се гордеят с изявени свои съграждани като Иван и Тодор Вацови, които са дарили своята къща в центъра на Плевен и днес там е музеят "Цар Освободител Александър Втори". От селото тръгват корените и на Георги Фотев - участник в боевете при Шипка, Георги Кочев, Васил Топалски, оперният певец Асен Селимски, акрисата Мария Статулова и редица други. Днес в село Брестовец живеят над 1000 души, сред тях има и много млади семейства.