Три доживотни присъди за жестоко убийство на ветеринар в Плевен

Решението на ВКС не подлежи на обжалване и наложените присъди са приведени в изпълнение

След разглеждане на делото на три съдебни инстанции прокуратурата постигна три доживотни присъди и две наказания от по 20 години затвор за петимата извършители на жесток грабеж, придружен с убийство на ветеринарен лекар в Плевен, по обвинение на Окръжна прокуратура- Плевен.

Мирослав Й., Кольо Й. и Юсеин С. са осъдени на доживотен затвор при специален режим, а Ибрахим А. и Мехмед А ще изтърпят наказание от по 20 години лишаване от свобода при строг режим. Извършителите на престъплението са осъдени да заплатят солидарно 100 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на близките на пострадалия. Мирослав С. Й. (1973г.), Кольо С. Й. (1987г), Юсеин А. С. (1970), Ибрахим А. С. (1973г.) и Мехмед А. С. (1972г.) са признати за виновни, по обвинение на Окръжна прокуратура — Плевен за това, че на 17 февруари 2011 г. във вилна местност край Плевен, в съучастие помежду си, отнели чужди движими вещи, (дебитна карта, два мобилни телефона, две СИМ-карти и огнестрелно оръжие с неустановена марка и модел, калибър 7.65мм ), всички вещи на обща стойност 154 лв. от владението на собственика Любомир Ц. с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на ветеринарния лекар. Мирослав Й., Кольо Й. и Юсеин С. са извършили деянието в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.199, ал.2, вр. ал.1, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2, вр. с чл.29, ал.1, б. „б" от НК.

Решението на Върховен касационен съд не подлежи на обжалване и наложените присъди са приведени в изпълнение.

Днес на съвместна пресконференция на Окръжна прокуратура – гр. Плевен и ОД на МВР – гр. Плевен, наблюдаващият прокурор Николай Пачевски, комисар Красимир Начев - директор на ОД на МВР - Плевен и разследващите случая полицаи, оповестиха пред журналисти размера на присъдите, наложени на извършителите на тежкото престъпление.