Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд двама шофьори, причинили катастрофа със загинал

Фаталният инцидент се разиграл на 15 септември 2014 г. в Кнежа

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже, нарушили правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинили смъртта на един човек.

Обвинението срещу Евстати П. /34/ е за това, че на 15 септември 2014г., около 11 часа, в землището на Кнежа, в местността "Маринов геран", при управление на зърнокомбайн, нарушил ЗДвП, като при разминаване с насрещно движещо се пътни превозни средства не осигурил достатъчно напречно разстояние между комбайна и лек автомобил "Дачия Логан", предприел движение по път за обществено ползване в нарушение на Наредбите, като се движил с пуснат хедер и със съпровождащ автомобил без обозначителна табела и знаци и при условията на независимо съпричиняване, по непредпазливост причинил смъртта на Пламен Н. /24/.

Обвинението срещу Христо К. /25/ е за това, че по същото време и място, нарушил правилата за движение по пътищата като управлявал лек автомобил "Дачия Логан", със скорост 84,92 км/ч, при ограничение от 70 км/ч. и при условията на независимо съпричиняване, по непредпазливост причинил смъртта на Пламен Н. /24/.

На 15.09.2014г., сутринта, обвиняемият Христо К. предприел пътуване със служебния автомобил, заедно с колегата си - пострадалия Пламен Н. В околностите на с. Селановци, местността „Маринов геран“, пътният участък бил с допустимата скорост 70 км/ч. Лекият автомобил "Дачия Логан" се движел със скорост от 84,92км/ч, като със същата скорост навлязъл в опасен десен завой.

По това време, на същия пътен участък, се движел управляваният от Евстати П. комбайн. Преди него, се движел автомобил "Лендровър“, който предвождал комбайна, но без да има необходимите за това означения - обознавателна табела и мигаща или проблясваща светлина. Комбайнът се движил без разрешително от Агенция "Пътна инфраструктура" и без заплащане на дължимите такси за превишаване на максимално допустимите норми за размери. Когато комбайна и лекия автомобил били на разстояние около 18 метра едно от друго, управляваният от обвиняемия Христо К. лек автомобил загубил устойчивост и се насочил към насрещната лента, в която бил комбайна. В резултат на което настъпил челен удар между двете превозни средства, в областта на хедера на комбайна. Пострадали водачът на лекия автомобил и возещият се до него Пламен Н., който починал в резултат на получени несъвместими с живота травми.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Плевен.