Плевенската акордеонна школа участва в майсторски клас на Юрий Шишкин

Това се случи в рамките на 56-ото издание на фестивал "Охридско лято"

Акордеонистките Гергана Илиева, Магда Цекова, Михаела Хиткова и техният преподавател Ценка Тодорова представиха плевенската акордеонна школа в майсторския клас на Юрий Шишкин в рамките на 56-тото издание на фестивал "Охридско лято", Македония. Това съобщават от НУИ "П. Пипков".

Възпитаник на Ростовския Държавен музикално-педагогически институт в класа на проф. Вячеслав Семьонов, Юрий Шишкин продължава да усъвършенства уменията си под негово ръководство и в Руската музикална академия в Москва. Активно участва в развитието на изпълнителското изкуство в света. Изнася повече от сто концерта всяка година. Провежда майсторски класове, изнася лекции, член е на жури в реномирани конкурси за баян и акордеон.

С концерт в църквата Света София – Охрид, стартира майсторския клас на Юрий Шишкин.

"Имахме възможност да се докоснем до високо майсторство, създаване на мащабна образност в произведенията и брилянтна техника, съпътствани от страст към музиката и ярък артистизъм", разказа Ценка Тодорова.

Майсторският клас протече чрез представяне на педагогически постижения, споделяне на професионален опит, обсъждане на актуални тенденции и прилагане на иновативни техники, методи и практики в обучението по акордеон/баян. Всичко това е в резултат от постигнатата професионална подготовка на учениците, тяхното постоянство и силната родителска подкрепа.

"Майсторският клас е световно призната форма за обмяна на постижения, креативни идеи и съвременни тенденции в музиката, която мотивира участниците и повишава качеството на професионалната им подготовка в училища по изкуства, консерватории и музикални академии. За нас беше изключително полезен и вдъхновяващ творческия контакт с Юрий Шишкин", допълва Ценка Тодорова.

Разширяването на културните контакти и творческото взаимодействие са необходими инициативи, чрез които съвременното поколение млади творци се мотивира и обогатява с нови художествено-изпълнителски решения в музикалното изкуство.