Плевенската школа на Олимпийски игри през годините (II част)

Нека си спомним за още от спортните герои на Плевен

Материалът ни Завинаги в историята: Плевенчаните на Олимпийски игри през годините (Видео) предизвика сериозен интерес сред читателите и бум в социалната мрежа. Пояснихме, че сме подбрали само част от спортните герои, които са родом от Плевен, а сега продължаваме с още важни хора, които са кадри на плевенската школа и са имали възможността да се изявят на форума под петте преплетени кръга.

Величко Величков е служител на МВР в Плевен от 1960 до 1976 година. Записва името си в олимпийската ни история като носител на първия сребърен олимпийски медал за България. Той поставя началото на българската колекция от международни отличия в спортната стрелба в Токио през 1964 година, стреляйки на дистанция 50 метра с малокалибрена пушка от три положения.

Камен Лозанов е състезател по борба, класически стил в категория 100 кг. Роден е на 7 юни 1948 г. в с. Клисура, Монтанско, но е рожба на плевенската школа и от 45 години животът му е пряко свързан с града на Панорамата.


Световен шампион от Минск през 1975 г. Сребърен медалист от световните първенства през 1973 г. и 1974 г. Европейски първенец от Мадрид 1974 г. и сребърен медалист от Хелзинки 1973 г. Печели среброто на олимпийските игри в Монреал 1976 г. Почетен гражданин на Плевен и един от живите спортни герои на нашия град.

Цветан Петков е роден в Роман, но съзнателната част от живота му минава в Плевен. Участва на Игрите в Канада през 1976, където заедно с Румен Христов и с кърмчия Тодор Кишев завършват четвърти в академичното гребане. Представя се успешно и на следващата Олимпиада в Москва, записвайки пето място.
Забележка: В Монреал за първи път стартират и жени. Първите, стъпили на най-високото стъпало на почетната стълбичка на Здравка Йорданова и Светла Оцетова на двойка скул. Няколко минути по-късно титлата печелят и Стоянка Груxчева и Сийка Келбечева на двойка без кърмчия. На игрите в Монреал (Канада) сребро взима и четворката с кърмчия в състав: Мария Модева, Рени Йорданова, Лиляна Васева, Гинка Гюрова и рулеви Капка Йорданова. България има и още две  4-ти места – на Росица Спасова в скифа и  на Искра Велинова, Верка Алексиева, Траянка Владимирова, Светла Гинчева с  рулеви Станка Вакрилова в четворката с кърмчия. В класирането по нации България е трета след ГДР и СССР.

Георги Донев е роден на 25 май 1958 година в Севлиево. Кадър на плевенското спортно училище, специалност класическа борба. Участва на Олимпиадата в Москва през 1980 г. 4 години преди това е включен в разширения национален състав по борба класически стил. В Москва е най-младият в отбора. Класира се седми, като записва победа над олимпийския шампион Укола от Финландия. По това време плевенската школа е една от най-силните в страната.

Христо Стоянов e сред звездните имена на волейбола в Плевен. Става сребърен медалист на Олимпийските игри в Москва. Възпитаник на треньора Цветан Цанов.

Валя Демирева е родена на 23 август 1961 г. Състезава се на щафета 4х100. Записва пето място в Сеул, 1988 г. Година преди това плевенчанката попада в четворката, която на едно от най-силните световни първенства, това в Рим, се класира на 4-о място

Венера Гетова е родена в Плевен през 1980 г. Участва на Олимпиадата в Пекин през 2008г. в мятането на диск. Неин наставник е треньорката на АК "Георги Дъков" - Плевен Галя Николова. Гетова завършва с резултат от 54.00 метра на квалификацията в Пекин и финишира на 16-о място в класирането.

Ивайло Русинов e роден на 9 септември 1979 г. в Плевен и е поредният талант от спортното училище. Участва на троен скок на Игрите в Атина 2004,

Венелин Венков е роден на 21 април 1984 г. в Оряхово. Състезател по борба, класически стил в категория до 55 кг. три пъти на 2–ро място на ЕП, три пъти 5–то място на СП за мъже, носител на Златен пояс "Никола Петров". Участник на Олимпиадата в Пекин през 2008-а.

Моника Гачевска е родена в Плевен на 30 януари 1974 г. Състезава се на спринт и щафета 4х100, участничка в 3 Олимпиади: Атланта 1996, Сидни 2000 и Атина 2004. Многократната шампионка на България. 5 пъти на световно и 6 пъти на европейско първенство. Освен това, спринтьорката има 15 балкански титли на 100 и 200 м, била е 7-а ва СП и 8-а на ЕП и е рекордьорка в щафетата 4 по 400 м. На Олимпийските игри в Атланта 1996 г. е полуфиналистка на 200 м.

Светлана Исаева, участвала в игрите „Добра воля” –  Москва 1986 г. – III м. (Игрите на добра воля са международно спортно състезание, алтернатива на Олимпийските игри. Тяхното учредяване става през 1985 г. като реакция на продължаващата криза в олимпийското движение, свързана с бойкота на Олимпийските игри в Москва и Лос Анджелис от двата политически блока в света. Инициатор на Игрите на добра воля, собственик на правата за провеждането им и главен техен спонсор в началото на американският предприемач и филантроп Тед Търнър. Идеята на Търнър е даде шанс на изявените спортисти от конфронтиращите се страни да се състезават в олимпийските спортове помежду си).

Петър Антов – заслужил треньор, съдия на две Олимпиади, носител на златна огърлица на ФИЛА;