Извадиха къща-музей "Янко Забунов" от списъка на обектите към РИМ - Плевен

Сградата е частна собственост и си има наследници

С решение на Общинския съвет, Къщата - музей "Янко Забунов" е извадена като музеен обект от списъка на Дирекцията на Историческия музей в Плевен, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен. Съветниците гласуваха решението на редовното заседание на 28 юли. "На практика се оказа, че и към момента обектът няма статут на къща - музей според данните на РИМ - Плевен“, коментира на пресконференция след сесията председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев. Той представи и хронологията на събитията около Къщата в годините назад.

През 1985 г., със заповед на Общинския народен съвет, Къщата е предоставена на Регионалния исторически музей. С решение през юли 1997 г. на ОбС - Плевен къща-музей "Янко Забунов" е предоставена на Дирекцията на Исторически музей – Плевен. В годините след това следват серия от протоколи от страна на РИМ - Плевен, с които музеят уведомява, че няма финансовата възможност да поддържа Къщата.

През ноември 2014 г., с Протокол от заседание на Дирекционния съвет на РИМ - Плевен, оригиналните експонати и документалната част на експозицията са преместени на ул. "Стоян Заимов" 3 поради невъзможност на музея да отделя средства за поддръжка на Къщата. През януари и април на 2015 г. на заседания на Дирекционния съвет на РИМ отново е констатирано, че музеят няма възможност да поддържа Къщата и в нея не е възможно да се излага музейна експозиция.

Така се стига до становище от 13 април тази година от Нели Дакова /р-л направление "Нова и най-нова история“/, в което отново е посочено, че състоянието на Къщата е обезпокоително и РИМ - Плевен не разполага с бюджетни средства за поддръжка и ремонт. Оригиналните експонати са върнати във фонда на музея, за да бъдат предпазени от увреждания и кражби. Поради липса на интерес от страна на гражданите и лошото състояние на помещенията, застрашаващо опазването на историческите експонати, Нели Дакова прави и предложението Къщата - музей „Янко Забунов“ да бъде закрита. С писмо от 17 юни тази година РИМ - Плевен уведомява, че къща – музей „Янко Забунов“ получава статут на "Паметник на културата" с местно значение след специализирано историческо и архитектурно проучване, извършено от арх. Кузупова през 1987 г. Арх.Кузупова прави и предложението обекта да се експонира като "Къща - музей". Хронологията на придобиването на статут "Къща-музей" е видна от паспорта на обекта към 1987 г., където е отбелязано, че Къщата няма обявен статут на музей. Развитие по този паспорт през годините не е установено и на практика процедурата по идентификация по съответната Наредба не е стартирала. Така и към момента имотът няма статут на къща - музей според данните на РИМ - Плевен. Сградата е частна собственост и си има наследници.