Област Плевен е в най-рисковата пожароопасна зона

Само за три денонощия огнеборците участваха в ликвидирането на 65 произшествия

Националният институт по метеорология и хидрология – БАН обяви най-високата степен на риск от пожари - червен индекс на пожароопасност за територията на 14 области в страната за периода 08.08-10.08.2016г. В прогнозната карта на сайта на НИМХ-БАН (www.meteo.bg) територията на област Плевен попада в най-рисковата зона, с най-висок индекс на пожароопасност (Fire Wheather Index, FWI).

В периода 05.08 – 08.08.2016 г. - за три денонощия, служителите на РДПБЗН-Плевен взеха участие в ликвидирането на 65 произшествия, от тях 63 пожари, една катастрофа и една техническа помощ. С преки материални щети са 5 пожара;  в сухи треви пожарите са 58. 

Високите температури и трайното засушаване създават повишена пожарна опасност. Дейностите за  почистване на жилищни дворове, затревени площи, опожаряването на тревни площи и стърнища, както и непредпазливото боравене с електроуреди  са най-честите причини за възникналите пожари на територията на областта. Най-голям брой пожари е ликвидирала РСПБЗН – Плевен - 29, РСПБЗН – Гулянци - 10, РСПБЗН – Кнежа - 9, РСПБЗН - Червен бряг - 7, РСПБЗН - Левски – 4, РСПБЗН – Никопол - 3 и РСПБЗН - Белене - един пожар. 

Пожарите в сухи треви не са безобидни, въпреки че не причиняват преки материални щети. Съществува опасност от разпространяването им в жилищни и селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви и други. Задимяването в непосредствена близост до републиканската и общинска пътна мрежа създава предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия. Всички пожари нанасят и екологични щети, застрашават живота и здравето на населението, свързани са с материални разходи за гасенето им.

За понижаване на риска от възникване на пожари в земеделските земи, гори, затревени терени и на територията на населените места е необходимо да се спазват следните основни правила:
- да не се пали огън в горите и на 50 м. от границите им извън обозначените и пригодени за тази цел места;
- да не се пали огън при ветровито време – предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара;
- да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари;
- да не се допуска деца да играят с огън;
- да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите;
- паленето на огън в дворовете да става в предварително обезопасено огнище и подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.);
- да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата;
- да не се оставя запаления огън без наблюдение;
- да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили; в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности, сметища.

"Призоваваме гражданите незабавно да подават сигнал на тел.112 и в кметството при забелязан пожар. При подаването на сигнала да се дава точна информация за мястото на пожара и какво гори. Своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при РДПБЗН-Плевен и районен инспектор към РУ при ОДМВР - Плевен за установени извършители на запалвания с цел предприемане на административно-наказателни мерки", информират от пресцентъра на МВР.