Рекорден брой пожари гасиха плевенските огнеборци през последното денонощие

БМВ горя край Горни Дъбник, пламъци от суха трева се пренесоха в дървена барака край Бала Баир

Рекорден брой пожари са гасени от огнеборци на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен. Регистрираните произшествия са 22. През изминалото денонощие са избухнали пламъци в землищата на село Горни Дъбник, Плевен, Крушовица, Буковлък, Стежерово, Радомирци, Чомаковци, Жернов, Дебово, Никопол, Аспарухово, Козар Белене, Гиген, Кнежа. При инцидентите в село Стежерово в землището на Левски при погасяване на пожара помощ е оказана от гасаческа група от община Левски, 2 трактора с плуг и дискова брана от земеделска кооперация от селото. При погасване на пожара в село Крушовица участие са взели гасаческа група от същото село и трактор от земеделската кооперация.

Най-сериозно бе положението на главен път в района на село Горни Дъбник. Около 21 часа лек автомобил „BMW 525D“, с плевенска регистрация, се е запалил в движение. Сигнал за произшествието е постъпил в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен в 21:06 часа. Незабавно са изпратени екипи с пожарен автомобил. Но пътят е останал затворен в двете посоки повече от час. При огледа е установено, че колата е напълно изгоряла, а в нея са били и документите на МПС-то. Пострадали няма.
Пламъци от запалена суха трева в 14:40 часа са се пренесли в дървена барака в местността Бала баир край Плевен. Изгорели са фургони и паянтови постройки. В 16:22 часа след пожар е унищожена барака в Долни Дъбник. Причини за всички произшествия е безотгворното палене на огън. Огнеборци от РДПБЗН – Плевен с бързата си реакция са спасили десетки декари гори и обработваема земя.
Всички пожари нанасят и екологични щети, застрашават живота и здравето на населението, свързани са с материални разходи за гасенето им.
За понижаване на риска от възникване на пожари в земеделските земи, гори, затревени терени и на територията на населените места е необходимо да се спазват следните основни правила:
- да не се пали огън в горите и на 50 м. от границите им извън обозначените и пригодени за тази цел места;
- да не се пали огън при ветровито време – предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара;
- да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари;
- да не се допуска деца да играят с огън;
- да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите;
- паленето на огън в дворовете да става в предварително обезопасено огнище и подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.);
- да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата;
- да не се оставя запаления огън без наблюдение;
- да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили; в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности, сметища.

Призоваваме гражданите незабавно да подават сигнал на тел.112 и в кметството при забелязан пожар. При подаването на сигнала да се дава точна информация за мястото на пожара и какво гори. Своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при РДПБЗН-Плевен и районен инспектор към РУ при ОДМВР - Плевен за установени извършители на запалвания с цел предприемане на административно-наказателни мерки.