Плевенската полиция публикува основните "сценарии" на телефонните измамници, вижте ги

Съветват ни как да предпазим себе си и близките ни

Характерна черта на българина е силната привързаност между роднините и особено между различните поколения в семейството – сестри, дъщери и синове, баби, дядовци, внуци, и т.н. В напрегнатото ежедневие непрекъснато се безпокоим за здравето на близките си и да не им се случи нещо лошо – да попаднат в ситуация, при която да имат нужда от помощ и съдействие. Доверчивостта се използва от измамници, които ловко вкарват жертвите си в заблуждение и отнемат големи суми пари и ценности, отбелязват от плевенската полиция.

В много случаи личните ни данни не са добре защитени и може да се ползват от извършителите - от бележки за различни сметки до избирателни списъци. През последните години в полицейската статистика е установена трайна тенденция за извършване на телефонни измами, при които елементите на изпълнителното деяние са специфични и създават благоприятни условия за манипулация на жертвите.

От МВР акцентират вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате вие или ваши близки жертва на престъпни посегателства.

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни телефони на жертвите. В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип, или като се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти и МПС. Напоследък много често извършителите  ползват телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице. Измамниците волко се възползват от силното вълнение на жертвата, което често прераства в ужас и паника.

Основни ”сценарии”, които използват извършителите на телефонни измами

1. Спешна операция
На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, оставя впечатление че е на Ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на трето лица / напр. санитар / парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен доктора или се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с ”лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Веднага позвънете на тел. 112 / избира се безплатно /.
Свържете се с близки, роднини, съседи.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни / име, ЕГН или адрес / или банкови сметки.
2. Внасяне на гаранция
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък /син, внук, племенник / е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за да се свържете с  ”полицай”, ”следовател” или ”адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да ”уреди освобождаването му”, ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, ”за да не развалите работата”. Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и ”за да се разбере с прокурора или съдията”.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Веднага позвънете на тел. 112 / избира се безплатно /, за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.
3. Печалба от томбола или телевизионна игра
На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда /няколко хиляди лева / или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни - плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н.
След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
Ако сте служител на фирма, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице, преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което Ви обяснява, че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодовете на наличните в магазина ваучери, имайте предвид, че се касае за поредния случай на модифицирана схема на телефонна измама. Преди да предприемете някакви действия се свържете с представител на мобилния оператор, предоставен Ви за контакт.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете поредната жертва на телефонните измамници.
Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112.
Други типични видове измами 
4. Баене за разваляне на магия
Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или хранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на ”разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа / за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато / и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.
/ Възможни са вариации /
5. Предоставяне на социални помощи и ремонт на жилище по програма на европейския съюз
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1 000.00 / хиляда / лева и 2 000.00 / две хиляди / лева  за участие в ремонта.
След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му / обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната /, а през това време другият извършва кражба.
/ Възможни са вариации /
6. Наемане на квартира
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което го чака пред входа.
Показва банкнота от 100.00 / сто / лева на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.
/ Възможни са вариации /

7. Заем на познат
На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума около петдесет лева, за да доплати някакво задължение /например ремонт на автомобил/. Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.
Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони.
 8. Сключване на ”изгодна сделка” за доставка на бяла техника – климатици, печки, перални, телевизори и други.
 9. Претърпяна злополука с асансьор, поради което се налага спешна операция.
 10. Претърпян инцидент с компютър, вследствие на което има получени изгаряния по лицето и тялото и е необходимо да бъдат извършени спешни животоспасяващи медицински интервенции. 
 11. Заболяване от свински грип на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции.
 12. Паднала козирка на сграда, вследствие на което има затиснат роднина и се налага спешна операция за спасяване на живота му, като е необходима определена сума пари.
 13. Гръмнала газова бутилка, вследствие на което е възникнал пожар и има пострадал близък с определен процент изгаряния, като за предстоящите операции е необходима определена сума пари. 
 14.  Заболяване от ебола на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции.
 15. Обаждане от ”служител на полицията”, който заявява, че са по следите на телефонни измамници, които са в комбина със служители на банката, където са ви спестяванията.
За да бъдат хванати телефонните измамници е необходимо съдействие от страна на гражданите за предоставянето на пари, които да бъдат изтегллени от съответната банка, след което ще бъдат белязани и дадени, като по този начин ще бъдат хванати телефонните измамници.
След като всичко приключи парите ще ви бъдат върнати обратно и ще бъдете наградени от полицията.
 16. Изгаряния получени от токов удар, вследствие на което е необходимо извършване на скъпоструваща операция, което налага транспортирането с хеликоптер.

Полицията съветва:

- Запазете самообладание;
- Ако бъдете потърсени на домашен, служебен или личен мобилен телефон и схемата на разговора е по указания начин, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;
- Незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;
- Опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;
- Под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;
- При съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата.