Тихомир Иванов сред най-добрите 10 на Олимпиадата в Рио

Плевенчанинът не успя да счупи личния си рекорд, но постигна най-доброто класиране на български атлет в тази дисциплина

Плевенчанинът Тихомир Иванов направи силен финал в скока на височина при мъжете на олимпийските игри в Рио. Българинът завърши десети в конкуренцията на още 14 състезатели. Златото спечели канадецът Дерек Дроуин с 2.38 м.

Тихомир започна първи и бе безгрешен на 2.20 м, но след това се наложи да преодолява 2.25 м от втори опит. Чехът Ярослав Баба и австралиецът Брандън Старк отпаднаха на тази височина.

Както и на квалификациите, плевенчанинът не сбърка на 2,29 м, справяйки се от раз със своя личен рекорд. Луис Кастро от Пуерто Рико, Димитриос Хондрокукис от Кипър и Бари Тревър от Бахамите също напуснаха състезанието.

Така Тишо премина в следващата част на състезанието, където се зададе следващото предизвикателство - 2,33 м. То за съжаление се оказа непреодолимо и след три фаула българинът напусна битката за медалите.

Тихомир обаче може да бъде горд със себе си. Като дебютант на олимпийски игри показа, че не се плаши от големите имена в сектора на скок височина, направи изключителна квалификация и си заслужи място на финала, където остави зад себе си много по-опитни състезатели със сериозни визитки. 22-годишният плевенчанин е сред най-добрите десетима скачачи в света и може още по-смело да гледа към Токио 2020-та.

Важно е да се отбележи, че Тихомир постигна най-доброто класиране на български атлет в тази дисциплина. Преди него единствено Георги Дъков бе влизал на финал, през 1992-ра в Барселона, когато завършва 14-ти.

Поздравления и за треньора на Иванов - Георги Гетов.