В Плевенско откриха най-старата писменост в света?

Ценна глинена плочка с пиктографски знаци е намерена при археологически разкопки това лято край село Рибен

Ценна глинена плочка с пиктографски знаци е открита при археологически разкопки това лято край село Рибен в община Долна Митрополия. Находката може да се окаже свидетелство за най-старата писменост, намерено досега в световен мащаб, прогнозират специалисти. Проучванията са извършвани под ръководството на доц. Сергей Торбатов. Керамичният фрагмент с пиктографски знаци е открит при проучване на римска крайпътна станция, съобщи БНТ 2.

"Селището, което е преди това, е от 5 хиляди години преди новата ера и обхваща един период от Каменно-медната епоха, който е изключително продължителен и единствен в световната история. Каменно-медната епоха е чисто балканска – това е световната цивилизация, която е дала основите на всичко, на което сме свидетели днес", коментира пред БНТ Володя Попов, директор на Регионален исторически музей – Плевен.

На Балканския полуостров до момента има около стотина фрагменти със знаци, които според Попов говорят за протописменост, доста по-ранна от тази в Шумер и Египет. Намерената край Рибен плочка е убедително доказателство за това, смята музейният директор.

"Тези пиктографии са кодифицирана информация, която или се е предавала между хора, или е била опит за предаване от обществата на боговете.", допълва Попов.

Засега обаче ценната плочка не може да бъде видяна от неспециалисти. Това ще стане едва след националната конференция на Археологическия институт на БАН в началото на следващата година.