Масови проверки за опасни бойлери на пазара

Инспектори ще проверяват енергийния клас на уредите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите започват проверки в магазините за битови електрически бойлери, съобщават от пресотдела на агенцията.

Проверките започват от днес. Екипите ще следят за спазването на законовите изисквания при продажбата на битовите електрически бойлери.

Ще бъде проверявано дали на потребителите се предоставя пълна информация за производителя, описани ли са съществените характеристики на уредите - енергиен клас, ниво на шум, емисии на азотни оксиди, както и има ли инструкции за монтаж и експлоатация на български език.

В търговските обекти ще бъдат разпространени около 3000 информационни брошури и постери, които да помогнат на потребителите при разчитането на информацията върху етикетите на такъв тип уреди. Инициативата е свързана с реализирането на проекта "EEPLIANT Съответствие на продуктите с изискванията за енергийна ефективност 2014", финансиран от Европейската комисия.

В проекта участват и органи за надзор на пазара от Австрия, Белгия, Дания, Германия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словения, Швеция и Англия.